2024. március 29., péntek

Kihallgatták Dačićot és Ružićot

A Galenika-üggyel kapcsolatban a belgrádi különleges ügyészségen tanúként kihallgatták Ivica Dačić külügyminisztert, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét és Branko Ružićot, az SZSZP végrehajtó bizottságának elnökét, jelentette pénteken a Tanjug hírügynökség.

– Az ügyészség arra volt kíváncsi, hogy a szerb kormány hogyan reagált, amikor bekövetkezett a pénzkifizetési krízis, valamint arra voltak kíváncsiak, hogy mi volt a szerb kormány politikája a piacon lévő egyes vállalatokkal favorizálásával kapcsolatban. A kormánypolitikáról beszéltem, nem pedig a saját felelősségemről – mondta a külügyminiszter.

Kijelentette, ha szükséges lesz rá, újra rendelkezésére fog állni a bíróságnak. A Galenika-üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szerb kormány egy német gyógyszergyártót favorizált a Galenika kárára, valamint akkor az egészségügyi miniszter arról tájékoztatta, hogy csupán viszonteladón keresztül lehet vásárolni a német cégtől.

– Az volt a cél, hogy a németeket ne sértsük meg, mert akkor elhagyják az országot. Kompromisszumot akartunk kötni – mondta Dačić, majd hozzátette, hogy a Galenika üzleteléséről az akkori illetékes miniszterek tudnának többet mondani. Mint megjegyezte, tudomása szerint az üggyel kapcsolatban ki lesz hallgatva még Mirko Cvetković , akkori kormányfő, Mlađan Dinkić, akkori gazdasági miniszter és Nebojša Ćirić egykori gazdasági államtitkár.

Branko Ružić is megerősítette, hogy a különleges bíróságon kihallgatták, méghozzá a védelem tanújaként. A folyamatban lévő eljárásra tekintettel ettől többet nem kívánt közölni.