2024. május 3., péntek

Letartóztatások a Vajdasági Fejlesztési Bank ügyében

A pénzintézet három egykori vezető tisztségviselőjét 20 millió eurós visszaéléssel gyanúsítják

A Vajdasági Fejlesztési Bank három egykori tisztségviselőjét kísérték be szombaton reggel a rendőrök, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a banknak 20 millió euró értékű kárt okoztak – erősítette meg a B92-nek Milorad Veljović a rendőrség igazgatója.

A gyanú szerint ők hiteleket hagytak jóvá törvényellenes módon, megkerülve a bank érvényes eljárásait. A bekísért személyek Srđan Petrović és Biljana Jovanović a bank Végrehajtó Bizottságának egykori elnökei valamint Slobodan Bajin a gazdasági ügyekért felelős osztály volt igazgatója.

Rajtuk kívül a bűnvádi feljelentés kiterjed majd Dušan Borovicára is, aki összesen 10 szállító és útkarbantartó vállalat tulajdonosa és aki már korábban előzetes letartóztatásba került.

A gyanú szerint a három bekísért bankár Borovica vállalatainak több tíz hitelt hagyott jóvá mintegy 25 millió euró értékben, a megfelelő banki garanciák nélkül.

Az akciót a bűnügyi rendőrség tagjai hajtották végre.

Tavaly decemberben született arról megállapodás, hogy a pénzügyi gondokkal küzdő bankot mégsem tőkésítik fel, hanem felszámolják – erről a Szerb Köztársaság és a Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának illetékesei írtak alá megállapodást. A fejlesztési bank vagyonának és kötelezettségeinek egy részét egy másik bankra fogják átruházni. Hogy melyikre, azt egyelőre nem tudni, a legjobb ajánlatot megfogalmazó bank veheti majd át a VFB vagyonát és kötelezettségeit.

A fejlesztési banknak nagyjából 80 ezer betétese van, akiknek 110 millió euró biztosított és 100 millió nem biztosított betétük van. A nem biztosított betétekre, amelyekre nincsen fedezet, ötéves kötvényeket bocsátanak majd ki. A kötvényeknek a 78,11 százalékát a Vajdaság AT, 21,89 százalékát pedig a Szerb Köztársaság bocsátja majd ki. Ezekkel a másodlagos piacon lehet majd kereskedni.

A köztársasági és a tartományi kormány megállapodása értelmében Vajdaságnak sürgősségi eljárásban kell meghoznia a Tartományi Fejlesztési Alapról szóló törvényt, hiszen a VFB aktívájának egy részét ebbe az alapba viszik majd át. A fejlesztési alapba főleg a jogi személyek hitelportfólióját és a VFB állandó vagyonát viszik majd át. Vajdaságnak egyébként már volt Tartományi Fejlesztési Alapja, az idén év elején ezt azonban beleolvasztották a Vajdasági Fejlesztési Bankba.

Aleksandar Vučić kormányfő a szervezett bűnözés elleni harcról beszélve többször is felvetette annak lehetőségét, hogy a Vajdasági Fejlesztési Bank és a Tartományi Nagyberuházási Alap is vizsgálat tárgya lesz.