2024. április 27., szombat

1,8 millió euró a Szerbiai RTV-nek

Aleksandar Tijanić szerint az államnak kötelessége biztosítani a médiaház pénzelését

A kormány 1,8 millió euró értékű kamatmentes hitelt hagyott jóvá a Szerbiai RTV részére, aminek nyomán a B92 azt kutatta, mennyibe került nekünk az elmúlt három évben a médiaház.

Aleksandar Tijanić vezérigazgató szerint „amennyiben az állam nem képes az előfizetés európai átlagát biztosítani, a különbséget a költségvetésből kell biztosítani, vagy fel kell számolni a közszolgálati médiát”. Korábban, a tavalyi év végén a NIN-nek adott interjújában beszélt arról, hogy nem tudnak kitartani februárig se, ha a kormány nem folyósít számukra havi három millió eurót.

A mostani döntést megelőzően az elmúlt években is több alkalommal folyósított a kormány kamatmentes hiteleket és költségvetési juttatásokat az RTS-nek.

Így, tavaly a büdzsében 500.000 dinárt irányoztak elő a Milánói Ediktum évfordulójára, további félmillió dinárt a hangrendszer digitalizálására és stúdió felszerelésre. Emellett, 125 millió dináros rövid távú, kamatmentes hitelt is kaptak.

Azt azonban nem tudni, rendeltetésszerűen költötték-e ezt a pénzt. Az RTS ügyviteléről készült pénzügyi jelentések évek óta nem átláthatóak és senki sem ellenőrzi őket, ugyanakkor az előfizetésből befolyó pénz is állandóan csökken, ugyanis azt a becslések szerint csak az érintettek mintegy 30 százaléka törleszti.

Az Állami Számvevőszék ötéves működése során egyetlen alkalommal sem végezte el az RTS üzleti könyveinek vizsgálatát.