2024. május 20., hétfő
H CSOPORT

Akinfejev hibája nyolcaddöntőt ért Algériának

A H csoportból a kvartett győztese, Belgium mellett Algéria jutott be a legjobb 16 közé: a bosnyák Halilhodžić kiválasztottjai 1:1-es döntetlent játszottak Oroszországgal, így négy ponttal a csoport második helyén végeztek.

Mivel az egypontos, a vb-n nagyon keveset mutatott Koreai Köztársaság a csoportot már megnyerő Belgiummal játszott, így a H csoport utolsó fordulójában sokkal nagyobb tétje volt az Oroszország–Algéria mérkőzésnek, mivel az oroszok – hacsak a koreaiak nem nyernek több góllal a belgák ellen – biztosan bejutnak a nyolcaddöntőbe, míg Algéria győzelme és a döntetlen az afrikai csapat továbbjutását eredményezi, függetlenül a másik mérkőzéstől.

Az algériaiak az első mérkőzésen sokáig ellenálltak a belga rohamoknak, s sokan erre számítottak az oroszok ellen is, Kokorin azonban már a 6. percben vezetéshez juttatta Fabio Capello csapatát: Kombarov adta be a bal oldalról a labdát, amit a moszkvai Dinamo játékosa mintegy 12 méterről védhetetlenül fejelt a kapuba. A gól után az oroszok visszaálltak, s úgy igyekeztek átadni a területet az algériai csapatnak, hogy ők majd egy ellentámadásból növeljék az előnyt. Vahid Halilhodžić kiválasztottjai azonban nem tették meg, s ez azt eredményezte, hogy egy ideig semmi említésre való nem történt a pályán. A 26. percben Satov lőtt távolról, nem sokkal ment mellé. Fél óra után Algéria átvette az irányítást, s Akinfejevnek kellett védenie Szlimani fejesét. Még így is, hogy az első félidő utolsó negyedórájában Algéria átvette a kezdeményezést, a játékrészben az oroszok birtokolták 51 százalékban a labdát. Algéria négyszer próbálkozott kapura lövéssel, kétszer találták el a kaput, míg az oroszok mérlege kettőből egy, igaz, abból az egyből gól lett!

A második félidő 15. percében úgy tűnt, hogy Kozlové a labda, az orosz védő azonban elügyetlenkedte, s Dzsabu áthámozta magát rajta, Kozlovnak nem volt más választása, meg kellett állítania az ellenfelet, amiért sárga lapot kapott. Akinfejevet zöld lézerrel zavarták, ő elkezdett reklamálni, ekkor jött a beadás, a kapus rosszul mozdult ki, s Szlimani fejjel egyenlített. Hirtelen sietős lett az oroszoknak, nem csoda, hiszen a döntetlen Algéria továbbjutását jelenti. A 70. percben Kerzsakov próbálkozott egy távoli lövéssel, de M’Bohli leért. A találkozó végén az oroszok mindent egy lapra tettek fel, igazán veszélyes helyzetet azonban nem tudtak kialakítani az ellenfél kapuja előtt.

Curitiba: Algéria–Oroszország 1:1 (0:1)

Arena da Baixada, 39 311 néző, vezette: Çakir (török). Góllövő: Szlimani a 60., illetve Kokorin a 6. percben.

Algéria: M’Bohli – Mandi, Bugerra, Halliche, Meszbah – Medzsani, Bentaleb – Feguli, Brahimi (Jebda, 71.), Dzsabu (Gilasz, 77.) – Szlimani. Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodžić.

Oroszország: Akinfejev – Kozlov, V. Berezuckij, Ignasevics, D. Kombarov – Glusakov (Gyeniszov, 46.) – Szamedov, Satov (Dzagojev, 67.), Fajzulin, Kerzsakov (Kannunyikov, 81.) – Kokorin. Szövetségi kapitány: Fabio Capello.

Győzelem emberhátrányban

Habár a Belgium elleni meccs előtt Dél-Koreának volt még elméleti esélye a továbbjutásra, ez nagyjából inkább tudományos-fantasztikus kategóriának számított, egyrészt azért, mert eddig semmit sem mutattak, másrészt a két győzelmet bezsebelt, már továbbjutott és felszabadult belgákkal találkoztak (akiket az eddigi három vb-találkozójukon egyszer sem sikerült megverniük), s a csoport másik meccsén is ideális eredmény kellett, hogy szülessen. A koreai szövetségi kapitány néhány helyen belenyúlt az eddigi felállításba, de Wilmots sem küldte a pályára az első csapatát, bár a belgák számára is volt tétje a meccsnek, mert be kellett biztosítaniuk azt, hogy elkerüljék Németországot.

Jó ázsiai szokás szerint a koreaiak nagyon fogadkoztak a meccs előtt, a lelátóról megfelelő támogatást kaptak, s támadgattak is, de a belga tizenhatos tájékán elfogyott a tudományuk. A belgák pedig csak vártak, mind a vércsék. A 20. pertől kezdve aztán mind veszélyesebb támadásokat vezettek, s ezek a 25. percben csúcsosodtak ki, amikor Mertens teljesen egyedül találta magát 7 méterre a kapussal szemben, de csodálatos módon fölé vágta. A koreaiak első valamirevaló helyzete a 30. percben volt, amikor Ki vagy 22 méterről bombázott egyet, de Curtois védett, majd az azt követő szögletnél is hárítania kellett. Ezek lettek volna az első játékrész legfontosabb történései, ha a félidő előtt Defournak nem forrt volna fel az agyvize: teljesen feleslegesen megtaposta Kimet, amiért az ausztrál játékvezető azonnal kiállította.

A második félidőben Wilmots taktikai cserékre kényszerült, de csapata nem húzódott be védekezni, hanem teljesen egyenrangúan vette fel a küzdelmet emberhátrányban is, a védelem pedig valahányszor a feladata magaslatán állt. A 78. perc elején aztán miden eldőlt: Origi 18 méterről rátűzte, a kapustól kipattant a labda, amire a balhátvéd Vertronghen csapott le, és kíméletlenül bevágta. A 89. percben a pillanatokkal előtte beállt Hazard villant, de a koreai kapus nagyot védett. A négy perc ráadásban már becsületből támadtak az ázsiaiak, de Curtois eszén nem tudtak túljárni, így Belgium maximális pontszámmal csoportelsőként jutott tovább, Dél-Korea pedig utolsóként kiesett.

Sao Paulo: Dél-Korea–Belgium 0:1 (0:0)

Sao Paulo Aréna, 61 397 néző, vezette: Jon Williams (ausztrál). Góllövő: Vertonghen a 78. percben.

Dél-Korea: Kim, Hong, Jong Li, Jun, Jung Kim, Ki, Son (Ji), Han (Keun Li), Csung Li, Ko, Sin Kim (Bok Kim). Szövetségi kapitány: Mjung-Bo Hong.

Belgium: Curtois, Van Buyten, Vertonghen, Lombaerts, Vanden Borre, Fellaini, Dembele, Defour, Mertens (Origi), Mirallas (Hazard), Januzaj (Chadli). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.