2024. június 16., vasárnap

Osnaživanje zajednice i zastupanja je ključ

Elvira Monoki: Svim srcem radimo za sadašnjost i budućnost Mađara u opštini Čoka

Monoki Elvira živi u Čoki, udata je i majka. Svoje studije završila je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu kao diplomirani pravnik. Od 2021. godine je sekretar skupštine opštine Čoka. Od 2023. godine je predsednica Mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara u Čoki. Nosilac je liste na opštinskoj izbornoj listi stranke.

Sa kojom listom SVM učestvuje na izborima za lokalnu vlast u selu Čoka?

– Učestvujemo sa kompletnom listom i nezavisno. Na listi od 25 ljudi nalaze se kandidati iz Čoke, Padeja, Ostojićeva, Jazova, Crne Bare i Banatskog Monoštora, koji su priznati, talentovani i koji bi učinili sve za sve građane opštine. Među njima su pravnici, ekonomisti, nastavnici, poljoprivrednici, preduzetnici i drugi sa fakultetskim i srednjoškolskim spremama. SVM sada ima 9 odbornika u skupštini opštine, uveren sam da zajedničkim radom možemo ojačati snagu i zastupljenost mađarske zajednice na pozicijama gde se donose odluke u lokalnoj samoupravi. To je jedini način da se ostvare zacrtani ciljevi. SVM je jedina mađarska stranka koja brine o sadašnjosti i budućnosti mađarske zajednice u Čoki, pa 2. juna računamo na svakoga kome je važno da zajedno odlučujemo o našoj budućnosti u mestu prebivališta.

Kakve se razvojne investicije planiraju u opštini?

– Neophodan je kontinuirani razvoj infrastrukture. Radi bezbednosti saobraćaja planiramo izgradnju kružnog toka kod benzinske pumpe u Čoki, asfaltiranje Senćanske ulice, a u Padeju asfaltiranje ulice Oslobođenja i Miloša Obilića. Zalažemo se za završetak mreže gasovoda u Čoki. Nekoliko deonica u Padeju je obnovljeno, ali kada pukne cev, dolazi do velikih prekida u snabdevanju pijaćom vodom, zbog čega je neophodna kompletna obnova vodovodne mreže. Planiramo da nastavimo sa konkursom za energetsku efikasnost. Planiramo da barem udvostručimo iznos bespovratnih sredstava namenjenih za podršku našim preduzetnicima, a povećaćemo podršku poljoprivrednim uzgajivačima, a obezbedićemo podršku i za finansiranje stočarstva, uzgoja u foliji i pčelarstvu. Zalažemo se za popravku atarskih puteva u lošem stanju i za stvaranje vetrozaštićenih zona sa programom sadnje drveća. U našim naseljima neophodno je funkcinisanje poljočuvarske službe barem u periodu od 9 meseci godišnje. Razvoj naših obrazovnih institucija je naš primarni zadatak, cilj je da što pre obnovimo osnovnu školu u Padeju i vrtić u centru Čoke. Iniciraćemo da smeštaj u vrtićima bude besplatan i da podrška studentima bude povećana. Razvoj medicinske zaštite i zdravstvenih usluga je izuzetno važan. Planirali bismo veći izdatak za podršku našim crkvama, jer je crkva pored mnogih ključnih događaja. Pružili bismo veću podršku našim udruženjima i organizacijama, čime bismo očuvali tradiciju i jačali nacionalnu svest.

Koje su do sada bile najvažnije razvojne investicije u selima?

– 2020. godine renovirali smo deonicu puta između Jazova i Ostojićeva, kao što smo obećali. Crkve u Ostojićevu, Padeju i Jazovi su obnovljene, „Piroš tulipan” u Ostojićevu, „Čipet čapat” u Crnoj Bari i Udruženje za očuvanje mađarske nacionalne tradicije „Sent Ištvan Kiralj” u Jazovi su dobili svoje sedište.

Među vašim glavnim ciljevima je očuvanje i obnova istorijskog i kulturnog nasleđa. O kojim se to tačno planovima i investicijama radi?

Godine 2022. ostvario se veliki san zajednice vernika u Čoki, kada je podignuta ograda katoličke crkve „Svete Trojice”, ponovo je pokrenut toranjski sat i zazvonila su sva četiri zvona. Planiramo da uradimo spoljašnju rasvetu crkve, renoviranje unutrašnjeg dela glavnog ulaza i orgulje. Dvorac Marcibanji–Lederer je jedan od istaknutih simbola našeg naselja. Da bi se njegova sudbina okrenula nabolje, važno je da naša opština dobije pravo svojine.

 

Nyitókép: Elvira Monoki (kancelarija SVM-a/ Kristijan Heredi)