2024. április 29., hétfő

Medijska nagrada za 80-godišnji "Mađar so"

Dodeljene su nagrade Udruženja mađarskih novinara Vojvodine

"Mađar so", jedini mađarski list u Vojvodini, koji služi zajednici već od 1944. godine, nagrađen je medijskom nagradom Udruženja mađarskih novinara Vojvodine. Svečana dodela nagrada održana je u petak uveče u kamernoj sali Mađarskog kamernog teatra u Senti, gde je Marta Varju, glavna urednica dnevnog lista "Mađar so", primila ovu prestižnu nagradu.

Događaju su prisustvovali, između ostalih, i Erika Kabok, članica izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine zadužena za javno informisanje, mr Jene Hajnal, bivši predsednik nacionalnog saveta, Rudolf Cegledi, gradonačelnik opštine Senta, Atila Juhas, odbornik opštine Sente zadužen za kulturu, obrazovanje i javno informisanje, Hajnalka Buranj, poslanica u pokrajinskoj skupštini i direktorica Kulturno-obrazovnog centra "Turzo Lajoš", Aniko Jeras, direktorica Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Kanjiže, kao i Edvina Erdedi, direktorica "D.o.o. Magyar Szo Kft."-a.

Prvo je Erika Kabok pozdravila skup. Ona je u svom govoru istakla da je u protekle dve decenije dodela nagrada UMNV-a zaživela i da je postala svetkovina novinarske profesije. Ona smatra da nema ništa vrednije od profesionalne nagrade, koju dodeljuju oni koji verodostojno mogu da ocene jedan čitav životni put ili da u početniku vide žar, radoznalost i želju koji su neophodni za novinarsku profesiju. Ona je istakla da danas nije lako biti novinar, pogotovo ne onaj koji može da se izdvoji od ostalih.

Varjú Márta főszerkesztő átveszi a díjat (Ótos András felvétele)

Glavna urednica Marta Varju preuzima nagradu (Fotografija Andraša Otoša)

– Profesionalnost, kredibilitet, informisanost, objavljivanje samo proverenih informacija i obrazovanje novinara osnovni su uslovi profesije, obeležje dobrog materijala. Zato je danas teško biti dobar novinar, izdvojiti se od ostalih. Zahvaljujući Udruženju mađarskih novinara Vojvodine, imamo mesto gde možemo da se okupljamo svake godine i slavimo svoju profesiju, svoj poziv, i one koji uprkos velikoj konkurenciji rade kvalitetno i za to dobijaju priznanje, rekla je Erika Kabok, a zatim je podsetila prisutne da nacionalni savet podržava javno informisanje zasnovano na hrišćanskim vrednostima i mađarskom duhu, a u protekle 22 godine pripremljene su dve medijske strategije.

Nakon toga, Aniko Madar, potpredsednica UMNV, poželela je dobrodošlicu svima u ime predsedništva. Ona je u svom govoru istakla da nam je svaki od nagrađenih primer svima da je moguće baviti se svojom profesijom kao i oni, uz neupitnu posvećenost, čvrstu obavezanost, nepokolebljivu odlučnost, neprekidan entuzijazam i neizmernu skromnost.

– Ovakav stav je ono što tera čoveka da ide napred, podstiče ga s vremena na vreme na bolji učinak ili, može se i tako reći, na napredak, čak i ako se to ne izgovori, već on jednostavno radi svoj posao, najbolje što ume. Iako možda i ne shvata koliko važnu ulogu ima u zajednici čiji je član, posle nekog vremena ono što radi i način na koji to radi postaje prirodno i podrazumevano za njega, kao i za one oko njega, naglasila je Aniko Madar, dodajući da nas je ovaj ubrzani svet nekako odvikao od toga da se potapšemo jedni druge po ramenima i zahvalimo se na stvarima za koje još duboko u sebi ipak znamo da smo dužni da se zahvalimo.

Nakon ovih govora usledio je prigodni nastup Nore Baboš Feher, pevačice grupe Kormoran, a potom su uručene nagrade. Sabolč Sarapka, snimatelj Panon RTV-a, dobio je nagradu za novinara početnika godine. Atila Gažo, tehnički direktor ove medijske kuće, održao je pohvalni govor o Sabolčevom radu. Nagradu je primila i Hajnalka Vidač, dopisnica našeg dnevnog lista iz Banata. Našu koleginicu pohvalio je njen urednik Arpad Dioši.

Potom su dodeljene nagrade za novinare godine. U kategoriji pisane štampe Tibor Tot, novinar časopisa "Het nap", čiji je rad predstavila Livija Tot, odgovorna i glavna urednica ovog nedeljnika, dok je u kategoriji elektronske štampe priznanje dodeljeno Andrašu Gustonju, glavnom i odgovornom uredniku Radija Novi Sad, od strane predsedništva UMNV. Pohvalni govor u njegovu čast održao je Ištvan Ternovac, zamenik glavnog urednika ovog radija. Ištvan Bodžoni, direktor Panon RTV-a je dobitnik ovogodišnje nagrade za životno delo, a o njegovom radu govorio je zamenik direktora Gabor Agardi.

Veče se završilo sa prijatnim druženjem i proslavom.

Nyitókép: Fotografija Andraša Otoša