2024. április 29., hétfő

Novi poslanik u EP iz Vojvodine

Anamarija Viček na listi Fides-KDNP

Anamarija Viček (na fotografiji) je kandidat iz Vojvodine na izbornoj listi za Evropski parlament za 2024. godinu, koju je sastavilo predsedništvo Fidesa u dogovoru sa KDNP. Po objavi dr Balinta Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, na svojoj stranici na društvenim mrežama, predsedništvo i savet SVM-a su 22. januara jednoglasno prihvatili njegov predlog da se Anamarija Viček, potpredsednica SVM-a, predloži za poslanika u EP u bojama Fidesa. Njenu kandidaturu juče je potvrdio i Tamaš Dojč, nosilac izborne liste Fidesa za EP.

Na predlog predsednika SVM-a dr Balinta Pastora, predsedništvo i savet stranke su sredinom januara jednoglasno podržali kandidaturu Anamarije Viček za EP (Fotografija sa Fejsbuka)

Na predlog predsednika SVM-a dr Balinta Pastora, predsedništvo i savet stranke su sredinom januara jednoglasno podržali kandidaturu Anamarije Viček za EP (Fotografija sa Fejsbuka)

Anamarija Viček je na 8. mestu Fidesove izborne liste i može se reći da je na istaknutoj poziciji. Pitali smo je šta ova nova prilika znači za potpredsednicu SVM-a.

– Ovo je za mene velika čast. Dugujem zahvalnost predsedniku što me je kao priznanje za dosadašnji rad predložio za kandidata naše stranke savetu i predsedništvu SVM-a. Zahvalna sam i svojim stranačkim kolegama jer su jednoglasno izglasali ovaj predlog. O snazi i prepoznatljivosti Saveza vojvođanskih Mađara govori i činjenica da Fides nastavlja da uključuje kandidata SVM-a na istaknutom mestu na svojoj izbornoj listi, a takođe je znak saradnje i međusobnog poverenja i uvažavanja dve stranke to što su prihvatili predlog naše stranke bez rezerve.

U ovom politički turbulentnom periodu, bilo da je reč o regionalnim, evropskim ili globalnim dešavanjima, koje izazove očekujete kao poslanica u EP?

– Srbija već godinama računa na članstvo u EU, a vlada skoro sve mere preduzima u skladu sa pravilima i očekivanjima EU, u nadi za proširenjem i priključivanjem. Međutim, vidimo da Evropa koju toliko želimo, poslednjih godina nije uvek davala prednost onim hrišćanskim, porodičnim ili moralnim vrednostima koje bi bile merodavne ili prihvatljive za Mađarsku ili vojvođanske Mađare. Zato je važno da jak tim Fides-KDNP uđe u Evropski parlament, kako bismo zajedno oblikovali i oplemenili ovu Evropu.

Kao predstavnica Fidesa, u kojoj meri ćete moći da zastupate interese vojvođanskih Mađara i pomognete Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama?

– Moj prethodnik Andor Deli je deset godina, u dva mandata, zastupao interese vojvođanskih Mađara, pa je u više svojih javnih nastupa, obavljajući svoje poslaničke ili druge zadatke, utabavao i pomagao na putu Srbije tokom evropskih integracija. Nadam se da ću i ja uspeti nastavim sa ovim.

Domaće iskustvo kao državne sekretarke i narodne poslanice će, uverena je, moći da iskoristi i u Briselu (Fotografija Andraša Otoša)

Domaće iskustvo kao državne sekretarke i narodne poslanice će, uverena je, moći da iskoristi i u Briselu (Fotografija Andraša Otoša)

Već ste stekli iskustvo u poslaničkom radu u Narodnoj skupštini Srbije, da li ćete moći da iskoristite svoje ovdašnje, kao i iskustvo kao državna sekretarka u Evropskom parlamentu?

– Sigurna sam da moje iskustvo od dve godine kao narodne poslanice i više od sedam godina kao državne sekretarke predstavlja snažnu osnovu za ovaj novi izazov, jer se nisam bavila samo zaštitom manjinskih prava i obrazovanjem na jezicima manjina u Srbiji pri ministarstvu, nego sam i predstavljala Srbiju u nekoliko međunarodnih organizacija, evropskih i svetskih, za koje posedujem i odgovarajuća stručna znanja i jezičke veštine. Očigledno da ću morati mnogo da naučim, jer u radu svake institucije postoje specifičnosti kojima se mora prilagoditi. Ali ja ću svu svoju snagu i znanje upotrebiti da služim mađarskoj zajednici u Vojvodini u narednih pet godina, od sada preko granice.

■ U kojoj meri pravac koju je izgradio Deli Andor može pomoći u budućim izazovima?

– Stari smo prijatelji sa Andorom i njegovom porodicom, a on je, kao i ja, postao evropski poslanik kao član novosadske gradske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara, na šta je naša organizacija izuzetno ponosna. Sa posebnom pažnjom sam pratila njegov rad u proteklih 10 godina i uverena sam da je on trasirao odličan put svom nasledniku, koji ću se truditi da vešto nastavim. Računam na Andorovu stručnost, savete i smernice, jer su i Fides i SVM bili veoma zadovoljni njegovim učinkom u dva mandata, na čemu mu čestitam i dugujem zahvalnost, naglasila je Anamarija Viček.

Predsedništvo Fidesa je u dogovoru sa KDNP doneo odluku o predlogu izborne liste vladajućih stranaka Mađarske za Evropski parlament za 2024. godinu, koju kongres Fidesa može da usvoji 15. aprila, obavestio je MTI juče nosilac izborne liste za EP, Tamaš Dojč. Prema njegovoj oceni, vladajuće stranke u Mađarskoj se suočavaju sa najtežim ciklusom u Evropskom parlamentu do sada.

Nyitókép: Fotografija Andraša Otoša