2024. április 29., hétfő

Prvo registracija, pa glasanje

Generalni konzulat Mađarske, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu pri upisu u birački spisak

Izbori za Evropski parlament biće održani ove godine u Evropskoj uniji, uključujući i Mađarsku. Mogu da glasaju i državljani Mađarske sa adresom stanovanja u Vojvodini, na isti način kao i do sada na mađarskim parlamentarnim ili prethodnim izborima za Evropski parlament. Dvojni državljani koji nemaju adresu u Mađarskoj ili nekoj drugoj državi članici EU mogu da glasaju putem pošte u Vojvodini, podsetio je Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), u izjavi za Mađar so. On je istakao da je tokom marta Nacionalna izborna kancelarija Mađarske (NVI) već poslala obaveštenja o registraciji u Vojvodinu, mađarskim državljanima sa adresom stanovanja u Srbiji, jer to što neko ima mađarsko državljanstvo u Vojvodini ili Srbiji ne znači automatski da može učestvovati na izborima. Ako želite da iskoristite svoje pravo glasa, morate biti upisani u centralnu bazu podataka NVI-a, istakao je Balint Juhas. Rekao je da se samo registracijom može neko naći u bazi podataka. Kao što je pomenuto, veoma veliki broj vojvođanskih Mađara je već uvršten u bazu podataka, ali ima i onih koji se još nisu registrovali, kao i onih kojima je registracija izbrisana – na primer, zato što ranije nisu učestvovali na parlamentarnim izborima u Mađarskoj ili na izborima za Evropski parlament – ili lica čiji su lični podaci promenjeni.

Edvard Molnar

Edvard Molnar

Generalni konzulat, kancelarije CMH-a i mesne organizacije SVM-a takođe pomažu zainteresovanima

– Što se tiče dvojnih državljana sa adresom stanovanja u Vojvodini, razlikujemo tri slučaja. Ima onih koji su se već ranije registrovali, pa su upisani u birački spisak Mađarske – registracija je validna deset godina. Uobičajeno je da su oni već učestvovali na mađarskim parlamentarnim izborima 2022. godine. Navedenoj grupi građana je saopšteno da su izbori za Evropski parlament zakazani za 9. jun i da će poštanske pošiljke koje im omogućavaju glasanje stići u maju, a skrenuta je pažnja i na to da ukoliko su se lični podaci birača – na primer adresa ili ime – u međuvremenu promenili, onda ih može promeniti u centralnom registru popunjavanjem obrasca za registraciju. Druga vrsta poštanske pošiljke poslata je na adrese onih upisanih u birački spisak, kojima uskoro ističe registracija i zbog toga mogu biti izbrisani iz biračkog spiska. Reč je pre svega o onima koji nisu učestvovali na izborima od 2014. godine – važno je znati da učešće na izborima, odnosno glasanje, produžava registraciju za 10 godina. Navedena lica mogu produžiti registraciju popunjavanjem poslatog obrasca. Treću vrstu obaveštenja dobili su oni dvojni državljani sa vojvođanskim adresama koji se uopšte nisu upisali u birački spisak. Prvi put se mogu prijaviti popunjavanjem pomenutog obrasca. Ako neko nije dobio pismo, to ne znači da nije uvršten u bazu podataka ili da nije državljanin Mađarske. Pošto su pisma poslata poštom, nažalost može se desiti da se neko od njih izgubi. Ako neko nije dobio pismo, može se registrovati na onlajn i po potrebi promeniti svoje podatke. Ako se neko već registrovao i sada to uradi ponovo, najgori scenario je da će se utvrditi činjenica prethodne registracije. Isti obrazac se može popuniti, preuzeti i odštampati sa linka koji je poslao NVI, objasnio je Balint Juhas.

Većina dvojnih državljana koji žive u Vojvodini popunjavanjem poslatog obrasca mogu učiniti tri stvari: mogu se upisati u registar, ako to još nisu uradili, mogu i da promene svoje lične podatke koji su se možda promenili od poslednjih izbora, ili mogu da produže registraciju ako nisu glasali još ni jednom. Prema rečima Balinta Juhasa, popunjeni obrazac se može vratiti poštom pošiljaocu, odnosno Nacionalnoj izbornoj kancelariji Mađarske, u priloženoj i već adresiranoj koverti, ali se može predati i lično Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici, a obrazac se takođe može popuniti i onlajn. Prijava za registraciju/izmenu/produživanje/brisanje iz biračkog spiska dostupna je na sledećem linku: https://magyarorszag.hu/valasztas-nevjegyzek.

Predsednik izvršnog odbora SVM-a najavio je da će SVM u saradnji sa Generalnim konzulatom Mađarske u Subotici i kancelarijama CMH pružiti pomoć onim vojvođanskim Mađarima koji to budu tražili. Rečeno je da može biti nekoliko situacija u kojima nekome može biti potrebna pomoć: ima onih koji se ne sećaju da li su u biračkom spisku, da li su ranije učestvovali na izborima, ili da li su njihovi podaci ažurni, kao i gde su prethodno tražili da im poštanska pošiljka za glasanje bude dostavljena – na koju adresu, ili eventualno u inostrano predstavništvo Mađarske u Srbiji.

– Odgovore na ovakva pitanja zainteresovano lice može dobiti lično, u nekom od inostranih predstavništava Mađarske, u našem slučaju obično u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici. Generalni konzulat će od 15. aprila do 14. maja u vremenu od 15 do 16 časova i 30 minuta primati klijente bez prethodnog zakazivanja i odgovarati na navedena pitanja, a ukoliko državljanin to zatraži, zaposleni će pomoći u popunjavanju obrasca za registraciju. Za one koji obrazac za registraciju žele da vrate poštom, važno je znati da pošiljka mora da stigne u Nacionalnu izbornu kancelariju Mađarske najkasnije do 15. maja do 16 časova. Obrazac u koverti se može poslati ne samo poštom, već se može predati u Generalnom konzulatu. Obrazac za registraciju može se popuniti i onlajn najkasnije do 15. maja do 16 časova. Važno je imati na umu da obrazac za registraciju ne u Generalni konzulat treba da stigne, na primer, do 15. maja do 16 časova, već u Nacionalnu izbornu kancelariju Mađarske u Budimpešti. Poštanske pošiljke za glasanje će stići negde posle prethodno navedenog datuma, objasnio je Balint Juhas.

U nastavku razgovora otkriveno je da je sa Generalnim konzulatom Mađarske u Subotici već dogovoreno da će njegovi zaposleni pomoći zaposlenima u kancelarijama CMH u njihovoj pripremi, s ciljem da i oni budu u mogućnosti da pruže odgovarajuću pomoć državljanima u pitanjima vezanim za registracione formulare. Zaposleni u kancelarijama CMH i mesnim organizacijama SVM-a takođe će biti dostupni da daju odgovore mesec dana, naglasio je Balint Juhas, rekavši da će javnost o detaljima biti obaveštena na sajtu SVM-a. Edukativni video materijale će takođe praviti kako bi mogli da pomognu državljanimai da od kuće obave postupak vezan za registraciju ili promenu podataka.

Kasnije, birači preko granice mogu na uobičajen način da vrate NVI-ju glasačke listiće i formular potreban za identifikaciju, nakon što poštanske pošiljke za glasanje stignu posle 15. maja: od 25. maja mogu da predaju svoje glasačko pismo u inostranim predstavništvima Mađarske ili poslati poštom, u kom slučaju pismo mora stići u NVI do 9. juna do 19 časova.

 

Prva moguća situacija

Ako je neko učestvovao na parlamentarnim izborima 2022. godine, upisan je u birački spisak (centralni registar), a ako ne želi da menje prethodno date podatke, ne mora ništa da uradi. Ako neko želi da promeni mesto za preuzimanje poštanske pošiljke za glasanje ili adresu navedenu u prethodnoj prijavi za registraciju, može prijaviti izmenu ovih podataka najkasnije do 15. maja 2024. godine u 16 ​​časova.

 

Druga moguća situacija

Ako niste učestvovali na parlamentarnim izborima 2022. godine, ali ste se ranije registrovali i glasali na bilo kojim izborima ili referendumu u Mađarskoj od 2014. godine, verovatno ste i vi upisani u centralni registar, ali trebalo bi da proverite podatke ili da podnesete novu prijavu za produženje registracije ako sigurno želite da glasate na izborima za EP. Prijava se može podneti na obrascu koji je poslat uz pismo predsednika NVI.

 

Treća moguća situacija

Oni koji se još nisu registrovali, ili koji nisu učestvovali na izborima ili referendumu ili izborima za EP u Mađarskoj od 2014. godine, nisu upisani u centralni registar ili su njihovi podaci izbrisani. U ovom slučaju, da biste mogli da glasate za mađarske kandidate na izborima za EP 9. juna, morate se registrovati. Prijava mora biti popunjena u skladu sa podacima sadržanim u dokumentima koje izdaju vlasti Mađarske (adresna karta Mađarske ili pasoš Mađarske ili lična karta Mađarske ili vozačka dozvola Mađarske). Prilikom registracije, državljanin mora navesti gde traži da poštanske pošiljka za glasanje bude dostavljena (u inostrano predstavništvo Mađarske u Subotici ili na kućnu adresu).

Nyitókép: Edvard Molnar