2024. április 27., szombat

Sveobuhvatna podrška i saradnja

Marton Pal Nobilis: Za Mađarsku je važno da pomogne integraciji Srbije u EU

U petak je dr Marton Pal Nobilis, državni sekretar ministarstva poljoprivrede Mađarske, bio istaknuti gost centralne svečanosti Saveza vojvođanskih Mađara povodom obeležavanja 15. marta. Pre ove manifestacije u Subotici, Marton Pal Nobilis je pregovarao sa rukovodstvom SVM-a, a zatim je dao izjavu za RTV Panon, "Het nap" i "Mađar so". Tokom intervjua za novinare bilo je reči o programu ekonomskog razvoja Vojvodine, koji se sprovodi od 2016. godine uz podršku vlade Mađarske i Fondacije "Prosperitati", kao i o poljoprivrednoj saradnji između Srbije i Mađarske, ali i o demonstracijama poljoprivrednika u državama članicama Unije, pri čemu su poljoprivrednici, između ostalog, pozivali na ukidanje međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini i zalažu se za regulisanje evropskog tržišta.

Povodom programa ekonomskog razvoja koji ima za cilj da poveća ekonomsku snagu vojvođanskih Mađara i da im pomogne da ostanu u domovini, Marton Pal Nobilis je objasnio, da procesi i u ovoj oblasti teku u dobrom smeru, a sve više se potvrđuje da se vojvođanski Mađari mogu zadržati u svojoj domovini. On je dodao da upravo zbog toga ne planiraju da menjaju stvari, odnosno da će nastaviti program. Zbog značaja ovog područja, često se ponavlja, da su dve zemlje jedna drugoj na raspolaganju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, jer se na taj način mogu zadržati vojvođanski Mađari, rečeno je.

– Za vladu Mađarske uvek je bilo izuzetno važno da podrži Mađare Karpatskog basena. To ilustruje, na primer, činjenica da smo na izborima za Evropski parlament već jednom sastavili listu na kojoj su priliku dobili i poslanici van granica matice. Tako je i jedan vojvođanski poslanik dobio priliku da zastupa interese vojvođanskih Mađara, kao i Srbije, koja nije članica EU. Ne nameravamo da to menjamo, kao i ranije i ove godine planiramo da napravimo „listu karpatskog basena“. To nam daje priliku da se Vojvodina čuje u EU i da se čuju zahtevi Srba. Za Mađarsku je izuzetno važno da pomogne Srbiji da što pre postane članica EU. Važno je da što pre dođe do promena u EU, jer vidimo da birokrate iz Brisela vole da nam nameću svoju volju, kako u pogledu poljoprivrednika, tako i u drugim aspektima. Mađarska ne popušta pred ucenama, ali ne dozvoljavamo ni da budemo uvučeni u rat. Mađarska to odbija. I u ovome računamo na poslanika iz Vojvodine, naveo je Marton Pal Nobilis.

Postoji kontinuirani kontakt između ministarstava poljoprivrede Mađarske i Srbije, produbljivanje saradnje bilo bi važno, na primer, u oblasti zdravlja životinja, jer postoje epidemije slične ptičjem gripu ili afričkoj svinjskoj kugi. U pogledu njihovog zaustavljanja postoje redovne konsultacije, odgovorio je Marton Pal Nobilis na pitanje našeg lista gde se nalazi međudržavna saradnja u oblasti poljoprivrede u ovom trenutku, kao i u vezi sa kojim temama se može (ili bi moglo) produbljivati. Što se tiče prehrambene industrije i navodnjavanja, saradnja je kontinualna, istakao je državni sekretar. Prema njegovim rečima, Mađarska može da uči od Srbije u vezi sa navodnjavanjem, jer ovde navodnjavaju veće površine nego u Mađarskoj. Prema njegovom mišljenju, prehrambena industrija je pitanje suvereniteta svake zemlje, jer ako neka zemlja ima jaku prehrambenu industriju, ona ne zavisi od drugih. Mađarska može samu sebe da snabdeva, a inače može da obezbedi hranu za 20 miliona ljudi, u suštini i Srbija može samu sebe da snabdeva, ali ako bi jednoj od strana nešto trebalo, druga bi odmah pomogla, jer je odnos između dve vlade dobar kao nikad ranije, naglasio je Marton Pal Nobilis.

Povodom toga da poljoprivrednici i stočari dižu glas širom Evrope, državni sekretar je naveo: važno bi bilo saslušati poljoprivredne gazde. EU za sada nije otvorena za to, veruje da će pomoći Ukrajini tako što će sve dozvoliti, i to bez ikakvih zahteva koje inače moraju da ispune poljoprivrednici u EU. Poljoprivrednici i njihovi zahtevi se moraju saslušati i ispuniti. Drugima se moraju nametnuti isti uslovi kakvi važe u EU, naglasio je on. On je istakao da ne funkcioniše to što, na primer, dok se u EU ne sme koristiti određeno sredstvo za zaštitu bilja, može da uđe bilo šta sa spolja. Prema njegovim rečima, postoje znaci da situacija nije bezizlazna, kao i da se Evropa budi. Marton Pal Nobilis se nada da će do potpune promene doći nakon izbora za EP.

Nyitókép: Kao i ranije, i ove godine planiramo da sastavimo „listu Karpatskog basena” – najavio je Marton Pal Nobilis (fotografija Edvarda Molnara).