2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Cilj je snažno zastupanje interesa

Savez vojvođanskih Mađara održao je u sredu javnu tribinu u Feketiću. Gosti večeri bili su Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a i nosilac pokrajinske izborne liste, Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a i kandidatkinja za narodnu poslanicu, Karolj Kovač, kandidat za narodnog poslanika i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Okupljene je pozdravio Ištvan Šarkezi, predsednik izvršnog odbora nacionalnog saveta.

U nedelju su pred nama izbori od istorijskog značaja, rekao je Balint Juhas za naš list.

– SVM je izgubio svoj najveći potporni stub u liku Ištvana Pastora. Zato je veoma važno da pokažemo snagu, da dokažemo da je naša zajednica složna i jedinstvena. Ne dozvolite da neko pomisli da možemo biti slomljeni. Iskovaćemo kapital da ostvarimo svoje interese 17. decembra, važno je da ovo niko ne zaboravi. Želimo da sačuvamo životno delo predsednika Pastora i njegova dosadašnja dostignuća. Što se tiče opštine Mali Iđoš, veoma važan rezultat je to što je predsednik podržao i obezbedio finansijsku podršku vlade Mađarske za adaptaciju Mađarskog kulturnog i društvenog centra „Petefi Šandor” i trga ispred njega. Ovde je zajednica dobila nove, revitalizirajuće prostore, zajedno sa bibliotekom, koji mu daje priliku za razvoj. Pre toga u Feketiću je realizovana slična investicija u vezi sa zaostavštinom Banjaija. I tu je stvoren jedan društveni prostor i biblioteka. To su važne stvari za mađarsku zajednicu, a ko bi se za njih zalagao, ako ne SVM, rekao je Juhas, a potom je govorio i o tome da su posle Sikiča, i Mali Iđoš i Feketić dobili moderna, bezbedna igrališta za decu. Ovo je urađeno zahvaljujući prisustvu SVM-a u opštini, a legitimnost postojanja igrališta potvrđena je kontinuiranim korišćenjem i velikom posećenošću. U centralnom vrtiću u Malom Iđošu krov je prokišnjavao, a korišćenje fiskulturne sale nije bilo bezbedno. To je takođe bio jedan od prioriteta SVM-a, i uspeli smo rešiti ovaj problem. Isto tako smo rešili energetsku efikasnost škole, da ne duva vetar kroz učionice, rekao je nosilac liste, a potom je govorio i o tome da osnovna škola u Feketiću kasni sa zamenom stolarije, a školsko dvorište nije ograđeno. S tim u vezi, direktor ove ustanove i Arpad Fremond potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava, naglasio je Juhas.

– Mali Iđoš zna kako je kada se izgubi političko zastupanje interesa. 2012. godine, nakon uspešnog četvorogodišnjeg mandata gradonačelnika Roberta Čorea, SVM nije uspeo da imenuje gradonačelnika. Tačno je da smo mi osvojili najviše odborničkih mesta, ali nismo mogli da izaberemo gradonačelnika, jer su se svi ujedinili protiv nas. Tako od 2012. godine nemamo gradonačelnika u Malom Iđošu, i svako može da oseti posledice ovoga. Svojim prisustvom u lokalnoj samoupravi to možemo da ublažimo, ali bi naša zajednica imala sasvim drugačiji zamah, da smo u protekloj deceniji mogli da imenujemo gradonačelnika, naveo je on, a potom je govorio i o tome, da jedan društveni eksperiment, u kome bi prisustvo SVM-a u pokrajinskom i narodnoj skupštini bilo oslabljeno, imao bi nepredvidive posledice. Bilo bi potrebno mnogo vremena da se zastupanje interesa zajednice vrati u prvobitno stanje. Ne treba rizikovati, zbog čega moramo izaći na glasanje 17. decembra, i pojačati zastupljenost Mađara u Vojvodini, naveo je on.

Nyitókép: (Foto: Janoš Lakatoš)