2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Balint Juhas: Putem snage zajednice može se stvoriti relevantno zastupanje mađarskih interesa i na pokrajinskom i na nacionalnom nivou

KANDIDAT ZA POSLANIKA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Na pokrajinskom nivou su takođe raspisani vanredni parlamentarni izbori za 17. decembar. Na izborima se nadmeće za 120 poslaničkih mesta u pokrajinskoj skupštini, a poslanici stiču mandate na osnovu glasanja na liste kandidata. Kod manjinskih partija koristi se prirodni prag i jedan povoljan količnik, koji je uvećan za jednu trećinu, a kod većinskih partija i koalicija parlamentarni cenzus je tri odsto.

Balint Juhas je nosilac pokrajinske liste SVM-a. Diplomirani je ekonomista, a master diplomu je stekao na smeru agroekonomija. Od 2019. godine radi i kao predsednik izvršnog odbora SVM-a. Upravitelj je Fondacije „Prosperitati”.

Čime stranka zaslužuje podršku građana na republičkim i pokrajinskim parlamentarnim izborima?

– Jedinu mađarsku i jedinu vojvođansku izbornu listu sastavio je SVM, na oba nivoa. Prilikom prikupljanja potpisa simpatizera počašćeni smo skoro nikada dosad neviđenim nivoom podrške, višestruko smo prikupili potrebne potpise i na republičkom i na pokrajinskom nivou. Dobro smo organizovani, ostali smo složni i, i pored kalkulacija nekih, nismo se razišli na sve strane. Radimo ono o čemu pričamo: nastavljamo posao gospodina predsednika, ne dozvoljavamo da mu životno delo bude ugroženo ili izgubljeno. Uzgred, ko ako ne SVM?! SVM je stranka kojoj se građani obraćaju sa svojim dobrim i lošim stvarima, kao i sa lokalnim prioritetima i stvarima koje treba rešavati u malim sredinama, ne samo tokom predizborne kampanje, već i između izbora. Tamo gde se donose odluke, SVM predstavlja zajednicu vojvođanskih Mađara na svim nivoima. Tako vodimo svoje poslove i postižemo rezultate. Sada treba da pojačamo naše prisustvo na nacionalnom i pokrajinskom nivou i sada treba da pokažemo snagu zajednice. Zato molim građane da izađu na izbore i podrže jedinu mađarsku izbornu listu! Nismo samo među ljudima tokom kampanje, već i inače. Sada ne izveštavamo samo o našim dosadašnjim rezultatima, već upoznajemo građane sa našim izbornim programom, koju jedino SVM ima od svih partija. Izradu izbornog programa smatramo važnim radi kasnije odgovornosti i poziva na odgovornost.

U kakvoj je kondiciji SVM pred nadmetanje na izborima?

– Intenzivna kampanja proteklog perioda, dešavanja i broj i zalaganje naših pomagača uključenih u procese navode na zaključak da je SVM u dobrom stanju. Gubitak predsednika stranke bi mnoge velike nacionalne stranke poslao na pod. U liku Ištvana Pastora, zajednica je izgubila svoj najjači stub, ali smo uspeli da prevaziđemo situaciju. Nismo ga mogli ni ožaliti na pristojan način, a odmah nakon njegove smrti našli smo se usred izborne kampanje. Radimo sve kako bi On to uradio i želimo da postignemo rezultat kojim bi se On ponosio. To je ono što nas pokreće. Sada su svi opterećeni srazmerno većom odgovornošću i svima je dodeljeno srazmerno više zadataka, ali ja smatram da svi to preuzimaju na sebe odgovorno.

Po vašoj oceni, u kojim oblastima je vlast u Vojvodini, čiji je deo bio i SVM, imala najbolje rezultate, a u kojim bi bila potrebna dinamičnija aktivnost?

– Mađarska zajednica u Vojvodini je u privilegovanom položaju jer ima nacionalni savet, koji je glavni organ kulturne autonomije. Ima i teritorijalnu autonomiju, koja naravno nije mađarska i ne samo njena, već i svih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Ima ovlašćenja i ona se mogu staviti u službu razvoja zajednice i regiona. Pokrajina je imala posebno dobar učinak u oblasti obrazovanja, na razvoj obrazovnih ustanova potrošili smo milijardu dinara. To uključuje 60 osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na mađarskom jeziku sa 3,5 miliona evra. Ovim investicijama, nabavkom savremenih nastavnih sredstava i renoviranjem zgrada je obuhvaćeno 10.000 mađarskih učenika u Vojvodini. Važno je i to što možemo u potpunosti da renoviramo Osnovnu školu „Feješ Klara” u Kikindi, za šta je opredeljeno 400 miliona dinara. Osnovna i srednja škola „Bratstvo” u Bečeju se može renovirati od 160 miliona dinara. Važno je da je pokrajina finansirala organe manjinske autonomije, podržavala javno informisanje manjina, kao i kulturna udruženja i tradicionalne manifestacije. U protekle 4 godine imali smo najmanje hiljadu ovakvih događaja i na njih smo potrošili 100 miliona dinara. Rešenja i podršku očekujemo ne samo iz Budimpešte, iako je zadovoljstvo što Mađarska ima vladu koja vodi računa o prioritetima prekograničnih područja. SVM je vrlo brzo nakon smrti predsednika uspeo da ojača saradnju i savez sa vladom Mađarske. Važno je da smo iz pokrajinskih izvora uspeli da obezbedimo značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, za nabavku priključnih mašina, za pokretanje novih poljoprivrednih poslovnih poduhvata, kao i za otvaranje radnih mesta, a pored toga i za podršku individualnih preduzetnika i mikro preduzeća. Postojala je i podrška za kupovinu kuća, čak i ako ne u istoj meri kao u okviru Fondacije „Prosperitati”. Kao građani koji plaćaju poreze, mi takođe možemo imati koristi od razvojnih resursa ovde, ali samo ako smo blizu donošenja odluka i možemo predstavljati prioritete zajednice tamo. Uspeli smo da napredujemo sadnjom 8.200 hektara šume, odnosno da je postalo moguće navodnjavati 50.000 hektara poljoprivrednog zemljišta proširenjem kanalskog sistema, i to ne na račun pijaće vode, već prikupljanjem površinskih i atmosferskih voda. Autonomija Vojvodine ima mnogo oblasti u kojima se možemo fokusirati na regionalni razvoj i razvoj zajednica, pa je važno da zajednica pokaže snagu 17. decembra, usled čega može biti relevantnog zastupanja mađarskih interesa na pokrajinskim i nacionalnim nivo.

SVM je zainteresovan za učešće u rukovođenju i radu kojih pokrajinskih sekretarijata?

– SVM je zainteresovan za što bolji rezultat na izborima, a šta će mu ovi rezultati dati za pravo tokom koalicionih pregovora je trenutno sekundarno. Dobar izborni rezultat i snaga zajednice su najvažniji, a mi ćemo naći partnera za izborni program sa kojim ćemo moći da ga realizujemo. Sada je fokus na održavanju snage zajednice. Molim sve da glasaju 17. decembra i podrže naše izborne liste, kako bismo dobrim izbornim rezultatom i sa dovoljno samopouzdanja stavili svoje prioritete na pregovarački sto!

Objavljena su tri konkursa kod Fondacije „Prosperitati”. Na osnovu čega ste se odlučili baš za ove konkurse?

– Dugo smo čekali da možemo da raspišemo nove konkurse za podršku ovdašnjih Mađara, jer već 3 godine nismo imali konkurs koji se odnosi na mala porodična gazdinstva i porodična preduzeća, ali smo već davno dali podršku i za kupovinu kuća. Ovaj potonji konkurs je bio prioritet u svakom pogledu, jer se poslednjih godina za njega kontinuirano interesuju građani. Osim toga, u tome vidimo najveću zadržavajuću snagu. Mnogi ljudi rade u inostranstvu samo da bi uštedeli dovoljno novca za kupovinu sopstvene imovine u zemlji. Ovaj konkurs može da zameni višegodišnju štednju, pošto zainteresovani mogu kupiti sopstveni dom zahvaljujući ovim bespovratnim sredstvima. Kada je Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a, početkom novembra potvrdio savez sa premijerom Viktorom Orbanom i vladom Mađarske, odmah se postavilo pitanje nastavka programa ekonomskog razvoja. Nekada je bilo konkursa koji su podržavali mala porodična gazdinstva i preduzetnike, pa je ovo bio jedan od aspekata. Očekivalo se i da, zbog energetske krize i geopolitičke situacije, ovo neće biti period obilnih resursa. Raspisali smo konkurs za poljoprivrednike i preduzetnike u ukupnom iznosu od 4 milijarde forinti. Tražimo podršku mađarskih birača na izborima 17. decembra kako bismo ovaj posao mogli da nastavimo!

Nyitókép: Balint Juhas (Foto: Edvard Molnar)