2024. május 9., csütörtök

Svaka mađarska zajednica je važna

Delegacija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine posetila je Sremsku Mitrovicu

Delegacija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je posetila u subotu Sremsku Mitrovicu, kako bi pogledala renovirane staklene prozore Katedrale „Svetog Dimitrija”. Pored Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, realizaciju projekta podržali su i Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Kabineta premijera Vlade Mađarske, uz saradnju Fondacije „Betlen Gabor”. U radionici izvođača u Somboru restaurirano je osam prozora.

Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je posle mise u katedrali rekao, da su sve zajednice podjednako važne za nacionalni savet, a veliki akcenat stavljaju i na najmanje mađarske zajednice.

– Poslednjih godina u Sremskoj Mitrovici je realizovano nekoliko investicija koje su važne za mađarsku zajednicu koja ovde živi i neguje svoju kulturu. Katedrala „Svetog Dimitrija” je mesto okupljanja, gde se okuplja zajednica i odvija kulturni život. Takođe je važno reći da se poslednjih godina povećao broj mladih koji prisustvuju negovanju maternjeg jezika ne samo u Sremskoj Mitrovici, već i u okolini. U katedrali je izvršena restauracija osam vitraža, vrednost investicije premašuje 1,5 miliona dinara. Definitivno mnogo znači ovoj zajednici. Sistem grejanja je takođe izgrađen poslednjih godina, ali je renoviranje prozora poslednja investicija, realizovana između 2021. i 2023. godine. Mislim da je izvođač uradio dobar posao, a mi želimo da ojačamo mađarske zajednice ovakvim i sličnim investicijama, rekao je Arpad Fremond.

Zlatko Šimonji, predsednik sremskog okruga SVM-a, rekao je da katedrala i parohija mnogo znače mađarskoj zajednici koja ovde živi.

– Zadovoljni smo radom mađarske zajednice u Sremskoj Mitrovici. Tačno je da ne govorimo toliko dobro mađarski, ali se pozdravljamo na mađarskom na ulici i u crkvi. Tu je i folklorna i horska grupa, čiji članovi nastupaju na raznim manifestacijama. Već četiri godine u školi učenici imaju priliku da uče mađarski, a i odrasli mogu da neguju mađarski jezik, objasnio je Zlatko Šimonji.

Fabijan Svalina, sremski biskup, rekao je da je katedrala „Svetog Dimitrija” stara više od 200 godina, a da je u međuvremenu postala katedrala.

– Tokom godina, vitraži su oštećeni vremenskim neprilikama i ratnim periodom. Renovirati ih dugo nije bilo moguće, pa smo veoma zahvalni Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine što je podržao ovu važnu investiciju. Katedrala je sigurno bila zrela za renoviranje, sada prozori mogu da sijaju u punom sjaju. Ova verska zajednica u Sremskoj Mitrovici je jedna manja zajednica, sa oko 3.000 članova, ali ćemo učiniti sve u interesu opstanka, rekao je biskup.

Rezultate investicije pogledali su Žofia Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta, Ištvan Šarkezi, predsednik Izvršnog odbora nacionalnog saveta i Emil Lulić, šef kancelarije nacionalnog saveta.

 

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)