2024. április 30., kedd

Nestašica uglja i drva za ogrev

Otežana nabavka ogreva

Otežana nabavka ogreva u Pečiru i Staroj Moravici. Trgovcima je ponestalo rezervi a zbog vremenskih uslova neizvesno je kada će roba da stigne.

Odnošenje orevnog materijala u Staroj Moravici

Odnošenje orevnog materijala u Staroj Moravici

Ako i stigne koja tura na stovarišta, kupci odmah razgrabe ugalj i drva. U Staroj Moravici mnogi prodaju materijal za ogrev od kuće, ali jedan od stanovnika kaže da je više puta bio prevaren na ovaj način. Zbog toga kupuje samo u registrovanim firmama. Ako to bude moguće onda će ogrev povoljnije kupovati iz Subotice ili Bačke Topole.
Direktor kompanije Agroimpex Zajac Atila, rekao je da im materijala za ogrev ponestaje a potražnja je ogromna, međutim dobavljači ne obećavaju ništa sigurno. U četvrtak nam je stigao jedan kamion sušenog uglja iz Kolubare ali kada će stići sledeća pošiljka, ne znamo. Kako smo robu istovarili, tako su kupci nosili. Cena je ostala ista, i dalje košta 12900 dinara. Ranije je cena na stovarištu bila 7500 dinara po toni uglja a lignit je bio 7900 dinara.
U Pačiru u Pannonkapromet-u nude samo drva, ako i toga imaju. Direktor kompanije Jovan Marjanović rekao je metar drva poslednji put bio 6000 dinara. U poslednjih nekoliko dana smo, zbog hladnog vremena, sve rezerve prodali kupcima. Nismo sigurni kada će stići naredna pošiljka. U odnosu na prošlu godinu, cene su veće za 11 posto. Cene se neće menjati kada nardni put stignu drva.
Jedan od lidera kompanije MIKRA Coop u Pečiru Mikloš Jožef, rekao je da su prodali sva drva za ogrev. Prodavali su po ceni od 5400 dinara po metru. Kompanija pokušava što pre da dodje do materijala za ogrev, prvenstveno zbog meštana koji ne mogu da priušte veće količine drva. Ugalj se prodaje u džakovima u ograničenim količinama. Džak od 35 kilograma uglja se prodaje za 450 dinara. Dobavljači su, u zavisnosti od vremenskih uslova, obećali još ogreva nakon 20.januara ali ne garantuju za dalje snabdevanje.
Na pitanje, zbog čega iz godine u godinu raste cena ogreva, lideri kompanija su rekli da ga i oni dobijaju po višoj ceni pa su prinuđeni na povećanje.