2024. június 16., vasárnap
EURÓPAI ELHÍZÁS ELLENI NAP

Túlsúlyos alkat helyett egészséges test

Milyen az ideális és szép test? Erről megoszlanak a vélemények, hiszen ahányan vagyunk, annyifélék. Mindenkinek más a szépségideálja, így egyesek a sportos alkatot, mások a kerekded idomokat kedvelik. Azonban mindkét esetben fontos az egészséges arányok megtartása, hogy elkerüljük a túlsúlyt és az elhízást, amely káros hatással van az egészségünkre is. Az elhízás az utóbbi időben világméretű problémává vált, mivel minden hetedik ember túlsúlyosnak számít, és a számuk továbbra is folyamatosan és nagymértékben növekszik. Az elhízás már most évente több mint egymillió haláleset okozója világszerte. Egyes becslések szerint az elhízott emberek száma 2030-ra már eléri az 1,9 milliárdot. A szakemberek szerint 2035-re minden negyedik személy lesz elhízott, a túlsúlyos gyerekek száma pedig megduplázódik.

Az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly közegészségügyi gond is, amely számos krónikus betegség kockázatát növeli, köztük a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt és bizonyos daganatos megbetegedéseket is. Az elhízás napjainkra népbetegségnek számít Európában, ahol az elmúlt két évtizedben az elhízás elterjedtsége megháromszorozódott. A túlsúly a felnőtt lakosság felét érinti, illetve a gyermekek és az idősek 20–30 százalékát. Szerbiában a lakosság valamivel több mint 30 százaléka túlsúlyos, 20 százaléka pedig elhízott. 

A túlsúly kialakulását általában több tényező együttes hatása okozza. Köztük a túlzott kalóriabevitel. Hiszen ha valaki több kalóriát fogyaszt, mint amennyit felhasznál, akkor a felesleges kalória zsírrá alakul és testsúlygyarapodást okoz. Az egészségtelen étkezési szokások ugyancsak elősegíthetik a fölös kilók kialakulását. A túlzott cukor, zsír és só bevitele a szervezetbe, valamint a kevés rost és vitamin fogyasztása hozzájárulhatnak a túlsúlyhoz. Akárcsak a rendszeres fizikai mozgás hiánya. A mozgásszegény életmód, vagyis amikor valaki a munkája, az életmódja okán, vagy egyszerűen csak lustaságból nem mozog eleget, akkor azzal növeli a súlygyarapodás kockázatát. A genetika is szerepet játszhat a túlsúly kialakulásában, mert bizonyos gének hajlamosíthatnak az elhízásra. Viszont az életmódbeli tényezők is nagyban befolyásolják az elhízás kockázatát. Ilyen lehet a stressz, az alváshiány és a gyógyszerek mellékhatása is.
A túlsúly és az elhízás kezelése, illetve megelőzése azonban számos módon lehetséges. Az európai elhízás elleni nap is egy olyan kezdeményezés, amely minden év május 22-én az elhízás elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet a kontinensen, illetve tájékoztatja az embereket az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságáról. A túlsúly és az elhízás ugyanis megelőzhető. Többek között egészséges étrenddel, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz. Továbbá ott van még a mértéktartás, mert figyelni kell az étel- és italfogyasztásra. Mindenképpen érdemes mértékkel fogyasztani az édességeket, a cukros italokat, a magas zsírtartalmú és kalóriadús ételeket. A rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapi életbe szintén nagyon fontos. A séta, a futás, a kerékpározás és az erősítő gyakorlatok segíthetnek a testsúly csökkentésében, illetve a testtömeg összetételének javításában. Megkerülhetetlen tényező az életmódváltás is, mert az egészséges életmódra való áttérés fontos a túlsúly kezelésében. Ez magában foglalhatja az alvás megfelelő mennyiségének biztosítását, a stressz kezelését és általában az egészséges életmódra való összpontosítást. Mindenesetre, ha az életmódváltás nem elegendő a túlsúly kezelésére, akkor orvosi segítséget kell kérni. Az orvos vagy dietetikus ugyanis segíthet egyénre szabott étrendet és mozgásterápiát kialakítani, illetve szükség esetén további kezeléseket ajánlhat.

A szakemberek szerint a túlsúly és az elhízás kezelése hosszú távú elkötelezettséget igényel, és nincs egyetemes megoldás mindenki számára. Az egyéni körülmények figyelembevételével és egyénre szabott tervekkel lehet a legjobb eredményeket elérni. Viszont érdemes sok mindent megtenni azért, hogy az ember megszabaduljon a túlsúlyt okozó kilóktól, mert azok eltűnésével jelentősen növekedhet az életminősége, többek között javulhat az önértékelése, a testi és szellemi teherbírása, valamint az egészségi állapota is.

Nyitókép: Pixabay