2024. április 24., szerda
JEGYZET

Zenta, te csodás!

Február 21-én van az idegenvezetők világnapja. A Wikipédia szerint 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék. A világnap kapcsán mi ezúttal Zentát mutatjuk be olvasóinknak.

Zenta a Tisza jobb partján fekszik, domborzata és vízrajzi adottságai igen kedvezőek, nem véletlen vált jelentőssé a város. Zenta községhez közigazgatásilag további négy falu jellegű település tartozik: Felsőhegy, Bogaras, Tornyos és Kevi.

A zentaiak életében nagyon fontos szerepet tölt be a Tisza-parton található Tiszavirág sétány, ezért valószínűleg ha be kellene mutatni a várost, akkor ezzel kezdeném. Tavasszal a gesztenyefák alatt kellemeset lehet sétálni és a környezet is általában rendben van tartva.

A településen számos látnivaló akad, amelyet előszeretettel keresnek fel a városon átutazó turisták. Két évvel ezelőtt elkészült a kerékpárkölcsönző is, amelyet ingyenesen lehet használni. A bicajokkal könnyedén körbe lehet tekerni a várost és megnézni a főbb látnivalókat.

Miután bicajra pattantunk, mindenképpen érdemes megtekinteni a Tisza-parton található révész szobrot, amely Dudás Sándor műve. A szobrot 2006-ban, a város napján leplezte le a magyar és a szerb államfő, és azóta is közkedvelt látnivaló.

A révésszel szemben található Stevan Semac, a zentai születésű neves szerb prózaíró mellszobra. A sétányon továbbhaladva fellelhető az újvidéki és a belgrádi Szerb Nemzeti Színház magalapítója, a szintén zentai születésű Jovan Đorđević mellszobra is.

Ha már a Tisza-parton vagyunk, a következő fontos állomás a Zentai csata emlékhelye. A törökök 1697-ben hadjáratot szerveznek az elvesztett területek visszafoglalására, de 1697. szeptember 11-én Zentánál súlyos vereséget szenvedtek a Savoyai Eugén által vezetett keresztény seregektől. A csata emlékét egy emlékkomplexum őrzi, amelyet látnia kell minden történelmet kedvelőnek.

A Tisza-partról a központba érdemes tovább folytatni az utunkat, ahol számos látnivaló akad. Ezek közül is az egyik legfontosabb a városháza épülete, amely romantikus hatású, de díszeiben a szecesszió nyomait is magán hordja. A tornya közel 50 méter magas, amelyből kiváló a kilátás és a díszlépcsőháza lenyűgöző látvány nyújt számunkra.

A város nevezetességei sorában különösen érdekes a Zentai csata Emlékkilátó. A látogatók szemügyre vehetik a zentai csata egy jelenetét ábrázoló makettet és a falra festett térképet a csata hőseinek neveivel, valamint a régi óraszerkezet is ott található. A torony látogatása után tarthatunk egy rövid pihenőt és beugorhatunk egy kézműves fagylaltra a méltán híres Réel Csokoládéba.

A központban található még a Tűzoltólaktanya is, amely a mai napig működik, minden nehézség ellenére. Maga az épület 1903–1904-ben épült Lajta (Leitersdorfer) Béla tervei alapján. A laktanya a népi építészet és a magyaros szecesszió ötvöződésének remekműve.

Nem is kell messzire mennünk a következő látványosságokért. Ha már a  városközpontban járunk, meg kell nézni a múzeumot, a Royal Szállót, a Zentai Gimnázium felújított épületét, a Stevan Sremac-emlékházat, a Szent István király plébániát és a Görögkeleti Szent Mihály arkangyal templomot is.

A városban számos templom található, a hitközösség legnagyobb örömére. A Szent Antal-templom nem messze van a Tisza-part sétánytól, téglaarchitektúrás, neogótikus stílusban épült Berzenczey Domokos városi főmérnök tervei alapján. A következő látnivalónk a Jézus Szentséges Szíve-templom, amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel. Az épület Szilágyi János budapesti építész tervei alapján, neogótikus stílusban készült el. Mára a község egyik legszebb temploma, amelyet este is érdemes megtekinteni a pazar megvilágítása miatt. A templom közelében található a teljesen felújított kis zsinagóga is, amely egykoron a zentai zsidóság jelképe volt, mára pedig a város egyik ékkövévé vált.

Az épületet a városvezetés még nem igazán töltötte meg élettel, de várhatóan képkiállításoknak és különböző rendezvényeknek ad majd otthont. A város másik végében található a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom. A templom alapkövét 1996. évi szeptember 11-i városnapi ünnepségen tették le.

Az új templom építése 1997-ben, a Zentai Csata 300. évfordulóján kezdődött. 

Mindezek mellett érdemes rászánni az időt és megnézni a Régi Mesterségek Házát, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt. A városban számos látnivaló akad, ha vesszük a fáradtságot és a jót is meglátjuk, nem csak a rosszat.
 

Nyitókép: Horváth Attila felvétele