2024. május 26., vasárnap

Álomra fel!

Többségünkkel már bizonyára előfordult, hogy éjjel alvás helyett csak forgolódtunk, próbáltunk álomba merülni, de hiába. Az elmúlt pár napban én sem tudtam nyugodt álomban tölteni az éjszakát, mert valami megmagyarázhatatlan ok miatt a telihold furcsa hatással van rám: lefekszem, elalszom, aztán hajnalban felriadok és sehogyan sem tudok visszaaludni. Reggelig forgolódok, és csak akkor sikerül édes álomba szenderülnöm, amikor csörög az óra, hogy felkeljek. Azután egész nap fáradt vagyok, és valahogy semmihez sincs igazán kedvem. Szerencsére, ez csak telihold idején fordul elő velem, vagy ha nagyon izgatott vagyok, például utazás előtt.

Viszont az ország lakosságának 10 százaléka krónikus álmatlanságban szenved, a nők 40 százalékát és a férfiak 30 százalékát pedig időnként gyötrik alvászavarok. Ez igen magas arány, főként ha figyelembe vesszük, hogy az álmatlanságnak, vagy más néven inszomniának akár számottevő következményei is lehetnek. A fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, a stressz és az aluszékonyság mellett akár komoly megbetegedést is okozhat. A hosszú távú alváshiány okozhat elhízást, magas vérnyomást és cukorbetegséget. Emellett az álmatlanságban szenvedő egyén a depresszió tüneteit is mutathatja, a folyamatos fáradtság pedig a társas kapcsolatokat is veszélyeztetheti.

Az alvászavarnak több oka is lehet. Például feszültek vagyunk, jól bevacsorázunk a kései órákban, alkoholt fogyasztottunk, változnak az alvási körülményeink stb. Ezek olyan jellegű tényezők, amelyek csak időszakosan hatnak ki az alvásra, és jó esetben mi is tehetünk ellenük. Viszont a tartós álmatlanságot okozhatja betegség is, így ez esetben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderítse annak okait. Az altatók egyszerű és gyors megoldást kínálhatnak, de csak tüneti kezelést kínálnak, az álmatlanság oka nem szűnik meg tőlük.

Az interneten számos hasznos tanács kering arról, hogy hogyan biztosíthatunk magunknak nyugodt, pihentető alvást. Ezekből gyűjtöttem össze néhány hasznosnak tűnőt, de ismét felhívnám a figyelmet, hogy aki hosszan tartó, krónikus álmatlanságban szenved, az mindenképpen forduljon szakemberhez. Aki pedig csak időnként szenved a rossz alvástól, az jobb ha észben tarja a következő pár meglátást. Egy átlagos felnőtt embernek 6-tól 9 óra alvásra van szüksége. Egyéni, hogy kinek mennyi, de ezt könnyű kideríteni: egy hétig feküdjünk le azonos időben, és reggelre ne húzzuk fel a csörgőórát, hanem magunktól ébredjünk. A végére kiderül, hogy mennyi az az idő, amennyire a szervezetünknek szüksége van az alváshoz. Az is kedvező az alvás szempontjából, ha kb. mindig ugyanabban az időben fekszünk és kelünk, legfeljebb apró lépésekben változtassunk ezen. Napközben világos helyen legyünk, kevésbé leszünk fáradékonyak, este viszont törekedjünk arra, hogy minél sötétebb legyen az alvóhelyünk. Az sem árt, ha csendes helyiségben alszunk, ahol nem túl magas a hőmérséklet, valamint az ágy kényelmes és tágas. A jó alvás érdekében ne vacsorázzunk túl későn, és lehetőleg kerüljük a nehéz ételeket. Az alkoholos italok és a kávé fogyasztása sem ajánlott lefekvés előtt. A rendszeres testmozgás is tanácsos, főleg az ülő munkát végzőknek, mert a fizikai terhelés hiánya is befolyásolja az alvást.

Ez csak néhány a fellelhető jó tanácsok közül, de a legjobb, ha mindenki maga tapasztalja ki, hogyan tud magának minőségi és pihentető alvást biztosítani. Semmiképpen sem szabad félvállról venni az alvás kérdését, mert sokkal jobban befolyásolja a mindennapi életet és annak minőségét, mint gondolnánk. Szép álmokat mindenkinek!

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)