2024. június 14., péntek

Az oktatás helyzete létkérdés

Közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozója Zomborban

Cikkünkhöz képgaléria tartozik, amely ITT érhető el!

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tegnap Zomborban, a magyar Polgári Kaszinóban megtartották a közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozóját. A jelenlévőket Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja köszöntötte.

(Fotografija Andraša Otoša)

Varjú Potrebity Tatjana köszöntötte a jelenlévőket, résztvevőket (Ótos András felvétele)

Fremond Árpád, az MNT elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a vajdasági magyarság megmaradása szempontjából az oktatás kérdése talán a legjelentősebb.

– Csapatként úgy tudunk sikeresek lenni, ha átlátjuk a helyzetet, melyik régióból pontosan ki mire pályázott, ha meg tudjuk egymás között beszélni, hogy milyen fejlesztésekre van szükség az elkövetkező időszakban ahhoz, hogy az adott oktatási intézmények jól működjenek. Az elmúlt időszakban mindezt próbáltuk lekoordinálni, így is tevékenykedtünk. Azt szeretnénk, hogy ezeken a találkozókon keresztül még inkább erősítsük az együttműködést – mondta az MNT elnöke.

A szakmai találkozó résztvevőihez dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke is szólt.

– Fontosnak tartom, hogy az oktatási intézményeink összetartsanak, hogy folyamatos legyen a kommunikáció, hogy az általunk irányított intézmények a magyar gyerekeknek és iskolás társaiknak színvonalasabb oktatást és jobb feltételeket biztosítsanak. Küzdünk minden egyes tagozatért, a kis létszámú osztályokért is. Ezenkívül azért is, hogy az oktatási intézmények feltételei a legmegfelelőbbek legyenek. Mindehhez elengedhetetlenek a magyarországi, a tartományi és a köztársasági források – hallottuk Pásztor Bálinttól.

A szakmai tanácskozáson jelen volt Jerasz Anikó oktatási államtitkár, Ótott Róbert tartományi oktatási titkár, az MNT vezetői, továbbá helyi tisztségviselők és intézményvezetők.

Nyitókép: A szakmai találkozón a VMSZ elnöke is felszólalt (Ótos András felvétele)