2024. április 20., szombat
NYUGAT-BÁCSKA

Az együttlét örömének megélése

Úton az Ötösfogat

A bácsgyulafalvi, a bezdáni, a csonoplyai, a nemesmiliticsi, a zombori műkedvelők közös rendezvénysorozata, az Ötösfogat október 13-án Bezdánban, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében, a helyi színházteremben, október 14-én Bácsgyulafalván, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben, október 15-én a csonoplyai Arany János Kultúregyesületben mutatkozott be.

Vujevity Hanna műsorvezető a felvezetőjében hangsúlyozta, a zömében fiatalokból álló szereplőgárda tagjai, mint valamikor a vándorszínészek, bejárják ezeket a településeket, játszanak, énekelnek, táncolnak. Teszik ezt a saját örömükre és a mindig népes közönség szórakoztatására. Ám az Ötösfogat célja Nyugat-Bácskában nem csupán a szórakoztatás, hanem a hagyományaink ápolása, kultúránk megőrzése, a barátkozás és az ismerkedés.

Az idei Ötösfogat házigazdája a nemesmiliticsi Németh László MME. Az egyesület életében a néptáncnak mindig is kiemelkedő szerep jutott. Az eseményen a népzene, a citera és a néptánc kap hangsúlyos funkciót, esetenként modern elemekkel is vegyítve. Horváth Bence zongorán játszik. 

A bezdániak előadásában több vidám jelenetet láthat a nagyérdemű, míg a csonoplyaiak képviseletében Gardil Roland gitározik, énekel és Petőfi-verset szaval, a kultúregyesület tagjai rövid jelenetekkel mutatkoznak be.

A zombori Magyar Polgári Kaszinó fiataljai jelenetekkel meg ének- és zeneszámokkal szerepelnek, a bácsgyulafalvi gyerekek pedig citerás, néptáncos és színjátszó produkcióval keltek útra az idei Ötösfogaton.   Az Ötösfogat egyes helyszínein előműsor is lesz, amit a helyi kicsiny gyerekek mutatnak be. Bezdánban például a Petőfi Sándor ME Varázspálca nevű gyerekcsoportja mutatkozott be a közönségnek. Október 20-án a zombori Magyar Polgári Kaszinó, október 21-én a záróest alkalmával a nemesmiliticsi Németh László MME lesz a házigazdája a közös, zenés, táncos, vidám műsornak. Mindkét további helyszínen a rendezvény 19 órakor kezdődik. 

Nyitókép: A nemesmiliticsi néptáncosok (Fotó: Sipos Erzsébet)