2024. július 20., szombat
VÁLASZTÁSI KÖRKÉP

Magyarkanizsán és Zentán marad a VMSZ-többség, Adán a haladó

Magyarkanizsa községben tizenhárom településen, kilenc helyi közösségben 20 946 szavazati joggal rendelkező polgárt vártak az urnák elé vasárnap. Összesen 35 szavazóhelyen adhatták le voksaikat a községbeliek, akik ezt rendbontás nélkül meg is tették. Három lista közül választhattak, az 1-es a Vajdasági Magyar Szövetség listája, a 2-es a Szerb Haladó Párté, a 3-as pedig a Szabad Polgárok Mozgalma – Hajder Vladimir listája volt.
Az egyelőre nem hivatalos, de feldolgozott adatok szerint a következő eredmények születtek: a Vajdasági Magyar Szövetség a szavazatok 65,52 százalékát szerezte meg, a Szerb Haladó Párt 27,59 százalékot, míg Szabad Polgárok Mozgalma 6,9 százalékot szerzett.
A részvételi arány 47,60 százalék volt. Az eredmények értelmében a VMSZ 19 képviselőt adhat, a Szerb Haladó Párt 8-at, míg a Szabad Polgárok Mozgalma 2-t. Így állhat össze a magyarkanizsai községi képviselő-testület. Mivel abszolút többséget a VMSZ nyert, és az önkormányzati jelöltlista élén a második mandátumát befejező Fejsztámer Róbert áll, így ő valószínűleg a harmadik mandátumába léphet mint magyarkanizsai polgármester. A választások után köszönetet mondott azoknak a polgároknak, akik az urnák elé járultak, és külön megköszönte a VMSZ-re leadott szavazatokat.
– Az önkormányzati választások legalább olyan súllyal bírnak, mint a tartományi vagy a köztársasági, sőt a helyi szintű politika kialakítása sokkal jobban befolyásolja a mindennapi életünket. A felhatalmazást megkaptuk a jövőre nézve, hogy a munkát folytatni tudjuk, és a megelőlegezett bizalomnak az új periódus kezdetén is meg fogjuk szolgálni az eredményét. Köszönöm, hogy újfent támogatták a Vajdasági Magyar Szövetség listáját, és bizalmat szavaztak nekünk, hogy az elkövetkező négy évben is vezessük Magyarkanizsa község önkormányzatát – mondta Fejsztámer Róbert.

Burány Hajnalka (Gergely Árpád felvétele)

Burány Hajnalka (Gergely Árpád felvétele)

Zenta községben összesen 19 561 szavazásra jogosult polgár él, akik 32 szavazóhelyen adhatták le voksaikat. A községi választási bizottságtól kapott információk szerint vasárnap reggel rendben megnyíltak a szavazóhelyek, és incidensek nélkül zajlott le a szavazás. 
A választási eredményeket hétfőn reggel Burány Hajnalka, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai listavezetője értékelte a párt irodájában. 
– Igen intenzív kampányidőszakon vagyunk túl, amelynek során nemcsak a városban voltunk jelen, hanem ellátogattunk a községbeli falvakba is. Beszélgettünk a helybéliekkel, meghallgattuk a problémáikat, számba vettük az elmúlt négy év eredményeit, és sorba állítottuk a ránk váró feladatokat. A választási eredményekkel kapcsolatban elmondhatom, Zenta községben nagyon szép eredményt értünk el. A szavazópolgárok 43,43 százaléka járult az urnák elé. A Vajdasági Magyar Szövetségnek ez arra volt elegendő, hogy 14 mandátumot szerezzen, ezzel eggyel többen leszünk a döntéshozók sorában, mint az előző mandátumban. Úgy vélem, hogy ehhez ez a megfeszített munkatempó is hozzájárult – emelte ki értékelőjében Burány Hajnalka, majd köszönetet mondott mindazon polgároknak, akik voksukkal támogatták a VMSZ listáját, ezzel is megerősítve a párt érdekérvényesítő erejét.
Zentán a szavazásra jogosult lakosság, ahogyan a listavezető is említette, 43,43 százaléka voksolt vasárnap. Ez összesen 8495 személy. A községi választási bizottságtól kapott eredmények szerint és nem hivatalos információk alapján a VMSZ listáját 3747 polgár támogatta (48,28 százalék), míg a Szerb Haladó Pártra 2539-en szavaztak (31,03 százalék). Az Együtt a jobb Zentáért polgári csoport 682 (6,90 százalék), a Zenta többet érdemel tömörülés 932 (10,34 százalék), míg a Zenta a zentaiaké lista 369 (3,45 százalék) voksot zsebelt be. Az eredmények alapján a VMSZ 14, az SZHP 9, az ellenzékiek pedig 2, 3 és 1 mandátumot szereztek a községi képviselő-testületben. 

Adai városháza (Csincsik Zsolt felvétele)

Adai városháza (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada községben a Bilicki Zoltán vezette Szerb Haladó Párt listája nyerte meg 4752 vokssal, vagyis 62,9 százalékos támogatottsággal a vasárnapi helyhatósági választást a nem hivatalos választási eredmények szerint. A Tóbiás József listavezetővel induló Vajdasági Magyar Szövetség 2485 szavazatot gyűjtött, ezzel a voksok 32,9 százalékát szerezték meg. A Csonka Áron vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének listájára 318-an szavaztak, vagyis a voksolók 4,2 százaléka. Eszerint Ada község képviselő-testületében a 29 képviselői helyből 19-et szerzett meg a Szerb Haladó Párt, amelynek ezzel abszolút többsége lesz a testületben. A Vajdasági Magyar Szövetség 9 képviselőt küldhet a községi testületbe, ahova a többmandátumnyi kimaradás után 1 képviselővel tér vissza a VMDK. 
Az SZHP által elért választási eredmény Bilicki Zoltán jelenlegi polgármester újjáválasztását jelenti, aki így az új összetételű képviselő-testület megalakulása és várható kinevezése után megkezdheti az ötödik mandátumát Ada község élén. 
– Elégedett vagyok az önkormányzati választáson elért eredménnyel. A befektetett munkát és az elért eredményeket, amit az elmúlt négy évben, illetve amit az elmúlt négy mandátum során felmutattam, megerősítették a polgárok a választáson. Ezzel együtt azt is kijelölték, hogy a jövőben milyen irányba kell továbbhaladnia községünknek az infrastrukturális, a gazdasági és a turisztikai fejlesztések terén. A következő négy évben kitartunk a választások előtt kitűzött céljaink mellett, és a beruházási projektjeink alapján fogjuk fejleszteni a községünket. A választás után teljes erőbevetéssel folytatódik a munka. Akkora horderejű projektekbe kezdtünk bele, illetve akkora horderejű projektekben vagyunk már benne, amelyek szusszanásnyi időt sem engednek nekünk. A megkezdett munkát ugyanazzal a nagy lendülettel folytatjuk tovább, mint amivel megkezdtük – nyilatkozta Bilicki Zoltán. 
Ada községben a helyhatósági választáson a nem hivatalos információk szerint a választási névjegyzékben szereplő 14 533 választópolgár 53,1 százaléka, vagyis 7724-en járultak az urnákhoz, és adták le szavazataikat a 29 szavazóhelyen a 3 önkormányzati lista egyikére. 

Törökkanizsa községben az előzetes eredmények alapján a 8518 szavazásra jogosult polgárból 4675 szavazópolgár járult az urnák elé, ez azt jelenti, hogy nagyjából 55 százalékos volt a részvételi arány. A Szerb Haladó Párt 2681 szavazatot kapott, így 19 képviselőjük lesz, a Vajdasági Magyar Szövetség 1386-ot szerzett, ami 10 képviselőt jelent, A küzdelmet választom! (Biram borbu) pedig 380 szavazatot kapott, így nekik 2 képviselőjük lesz.

Csóka községben a szavazópolgárok 54,8 százaléka voksolt vasárnap, ez 4086 szavazatot jelentett. A nem hivatalos eredmények szerint 55,7 százalékot (2676 szavazat) a Szerb Haladó Párt, 33 százalékot (1585 szavazat) a Vajdasági Magyar Szövetség, 7,7 százalékot (371 szavazat) pedig az Egyesülve Csókáért, vagyis a Szerbia Népi Mozgalma, valamint a VMDK közös listája ért el. A szavazatok 3,6 százaléka érvénytelen volt. 
Ez a következő megoszlást eredményezi a 25 fős községi képviselő-testületben: 15 mandátum jut a Szerb Haladó Pártnak, 8 a VMSZ-nek, 2-t pedig az Egyesülve Csókáért szerzett meg. 

Nyitókép: Magyarkanizsa önkormányzata