2024. június 16., vasárnap

A multikulturalizmus jegyében

Szerda délelőtt zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában előadás-sorozatot rendeztek a multikulturalizmus napja alkalmából, amely keretében Resócki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet okleveles könyvtárosa mesélt a régióban használt népviseletekről, illetve öltözködési hagyományokról, Babin Slađana, a helybeli Stevan Sremac Művelődési Központ munkatársa pedig a szerb néptáncokról tartott előadást.

Zsíros Jankelić Anikó az iskola diákjainak az aktivitása kapcsán elmondta, hogy a multikulturalizmus hetén a szerb és a magyar tanulók kultúrájának egymáshoz közelítésére törekszenek, hogy az iskola diákjai minél jobban megismerjék egymás hagyományait és kultúráját.

Ennek jegyében egy videopályázatot is meghirdettek, ahol egy öttagú csapat kisfilmeket készített a hagyományokról a közgazdasági középiskola mindegyik osztályában.

A két hagyományőrző előadást követően az iskola diákjai által készített filmeket tekintették meg a diákok, amelyek közül kihirdették a legjobbakat is. Ezt követően a projektnap szervezői egy gasztronómiai meglepetéssel is előrukkoltak. A szerb és magyar diákok ugyanis bemutatták egymásnak, hogy a rétest miképpen is készítik el a két etnikum képviselői.

Pénteken, a projekthét utolsó napján az iskola diákjai Milan Konjović szerb képzőművész és Herceg János vajdasági magyar író, szerkesztő, műfordító nyomán Zomborba majd pedig Doroszlóra látogatnak el.

A középiskola igazgatónője ez kapcsán elmondta, hogy a neves szerb képzőművész és a vajdasági magyar író nagyon jó barátok voltak és sokat együttműködtek az életük során.

– Tudni kell azt is, hogy Konjović nagyon szépen beszélt magyarul, Herceg János pedig szerbül és lényegében közöttük példamutató barátság szövődött – magyarázta Zsíros Jankelić Anikó és hozzáfűzte, hogy Zomborban a kiemelkedő szerb képzőművész képtárába látogatnak el, ezután pedig a zombori városházán megtekintik Eisenhut Ferenc itt kiállított Zentai csata című festményét. Ezt követően Doroszlón pedig egy tájházba és a Szentkúthoz kirándulnak.

A tegnapi előadás-sorozaton jelen voltak az iskolának az Erasmus+ ifjúsági csereprogramja keretében érkezett törökországi vendégei is. A közép-anatóliai régióban lévő Kirikkale városából érkező középiskolások, az őket kísérő tanárnővel együtt úgyszintén részt vesznek majd a nyugat-bácskai kiránduláson. Egy másik Erasmus + projekt keretében kecskeméti tanárok is vendégeskednek a zentai középiskolában, akik matematika-, magyar nyelv és irodalom órákon vesznek részt, cserélnek tapasztalatot a zentai tanárokkal és gazdagítják szakmai tudásukat.

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele