2024. június 17., hétfő

Húszéves a zentai Egészségügyi Középiskola

A két évtized alatt számos kiváló szakember került ki az iskolából, és összesen több mint 2000 diák szerzett szaktudást az intézményben

A 2023/2024-es iskolaévben ünnepli 20. születésnapját a zentai Egészségügyi Középiskola. Az iskola a 2003/2004-es tanévben indult újra a tartományi kormány döntése alapján. Egykoron ennek az intézménynek az elődje volt az első szakiskola Zentán az 50-es években, amelyet a 80-as évek elején bezártak.

Nagy Abonyi Zoltán, a zentai Egészségügyi Középiskola igazgatója elmondta, hogy miután Zentán egy tollvonással beszüntették a képzéseket, lassan elkezdték újraindítani őket, mivel valószínűleg szakemberhiány lépett fel a környéken.

– Nem indult rögtön újra az iskola, hanem először a szabadkai, majd a nagybecskereki egészségügyi iskola kihelyezett tagozataként működött, a közgazdasági középiskola és a gimnázium keretében. Szerb és egy magyar nyelvű egészségügyi nővér-technikus osztály indult egészen 2002-ig, amikor egy saját intézményt kellett alapítani, hiszen megvolt a szükséges tagozatszám. Kiváltunk a gimnáziumból, és akkoriban engem kértek fel, hogy legyek megbízott igazgató, majd később állandóra is megválasztottak, így azóta én látom el ezt a funkciót. 2003 óta három osztályt nyitunk minden évben, egyet szerb nyelven, kettőt pedig magyar nyelven. Időközben megnyitottuk a gyógyszerészeti és a szülészeti-nőgyógyászati nővér szakot, és a minisztérium hatására két hároméves szakot is nyitottunk, egy ápolóit és egy masszőrt. Emellett engedélyezték az egészségügyi nővér nevelői szakot is, de egyelőre csak az átképzést bonyolítjuk le, rendes osztályt még nem nyitottunk – fogalmazott Nagy Abonyi Zoltán.

Az igazgató kiemelte, hogy az évek során folyamatosan váltogatták a szakokat, de az elmúlt években megmaradtak az egészségügyi nővér-technikus, illetve gyógyszerészeti szaknál.

– Ezek a legnépszerűbbek, valamint a kereslet-kínálat törvénye is hatással van ránk. Mindemellett nehéz olyan orvosokat találni, akik dolgoznának iskolában is, de a szaktantárgyak bizony specialistákat igényelnek. Az elmúlt 20 évben a zentai Egészségügyi Középiskola volt az egyik legnépszerűbb szakközépiskola a Tisza mentén. A népszerűségünk mindig is töretlen volt, ám idővel minket is elért a tanulói létszámcsökkenés. Még mindig a jó tanulók jönnek hozzánk, de már nem olyan nehéz bejutni az iskolába, mint régen. Jelenleg 300 diákunk van egész Vajdaság területéről. A tanulók 20%-a zentai, a többiek utaznak vagy bentlakók. Nagyon örülnénk, ha lenne diákotthon Zentán, így 40–50 gyereket el tudnánk szállásolni. A húsz év alatt nagyjából kétezer tanuló fejezte be az iskolát, és sokan visszajöttek tanítani hozzánk. A diákjaink több mint 50%-a továbbtanul a középiskola után, a többiek pedig munkába állnak – ismertette az igazgató.
Nagy Abonyi Zoltán hozzátette, hogy jó partneri kapcsolatot ápolnak a környékbeli egészségügyi intézményekkel és gyógyszertárakkal.
– Nagyon jó a viszonyunk a Zentai Közkórházzal és egészségházzal, ahová a diákjaink naponta járnak gyakorlatra. Kiemelt kapcsolatunk van a Vöröskereszt zentai szervezetével, nagyon sok tanulónk és tanárunk aktivista náluk. Közös eseményeink is vannak, amelyek közül érdemes kiemelni a véradást. A tanulóink nagyon aktívak, számos rendezvényen vesznek részt, és az Erasmus+ programnak köszönhetően Görögországba is eljutottak a kiválasztottak. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőséget tölt be az életünkben, ők anyagilag is sokat támogatnak bennünket. Szakiskola lévén, komoly felszerelésekre van szükségünk, nekik köszönhetően van egy gyönyörű gyógyszerészeti laboratóriumunk, ápolás-, informatika- és biológiatermünk is – mondta Nagy Abonyi Zoltán.

Pénteken délelőtt iskolanapot tartott a zentai Egészségügyi Középiskola, amely során Florence Nightingale, az ápolás megalapítója előtt tisztelegtek, valamint az intézmény 20. születésnapját is megünnepelték. 
Nagy Abonyi Zoltán igazgató ismertette a programot és elmondta, hogy sport- és tudásversenyeket, valamint muffindíszítő, plakátkészítő és esszéíró versenyt is tartottak.

– A tanárok bíráskodtak a versenyeken, amelyeken különböző ajándékokat lehetett nyerni. Egy igazán vidám napot töltöttünk el együtt – mondta az igazgató.

Az iskolanapon részt vett Nikičić Hanna harmadikos gyógyszerészeti szakos tanuló is, aki elmondta, hogy azért iratkozott a zentai Egészségügyi Középiskolába, mert fontos számára a segítségnyújtás és az emberek egészsége.

– Azért választottam ezt a szakot, mert a gyógyszerészek együttműködnek az orvosokkal annak érdekében, hogy a betegek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek. Valószínűleg ezen az irányvonalon szeretnék itthon továbbtanulni. Itt a suliban nagyon jó a társaság és a tanárok is segítőkészek, szeretek ide járni – mondta a tanuló.

Nyitókép: Plakátkészítő verseny is volt az iskolanapon / Gergely Árpád felvétele