2024. február 20., kedd

Kísérőt a szülőszobába!

Zentán is átadták a Mozdulj – Változtass! mozgalom kérelmét

A Mozdulj – Változtass (Kreni-promeni)! mozgalom országszerte gyűjti az aláírásokat annak érdekében, hogy Szerbiában is lehessen ingyenes kísérője a várandós nőknek a szülőszobában, mint ahogy az már szerte a világon bevett gyakorlat. A kérelmet országszerte több mint 194 ezren írták alá és szerdán számos szülészeten át is adták. A mozgalom környékbeli aktivistái Zentán 10 órakor nyújtották át a petíciót a Zentai Közkórház igazgatójának, dr. Csáki Beátának. Az intézmény vezetője a szülészet előtt fogadta az anyukákat és átvette tőlük a dokumentumot, majd ismertette a kórház álláspontját a témával kapcsolatban.

Az igazgatónő rámutatott arra, hogy a Zentai Közkórházban 1997-ben vezették be a bababarát szülészetet, ami azt jelenti, hogy a baba a születés után rögtön az anyukával egy szobába kerül.

– Mindig arra törekedtünk, hogy a legjobb feltételeket adjuk meg a szülő nőknek és az újszülötteknek. Egy személynek, a legtöbb esetben az apukáknak ingyen és bérmentve engedélyeztük a részvétel a szülésen az elmúlt 20 évben. A világjárvány kezdetén sajnos ezt a gyakorlatot nekünk is fel kellett függeszteni, ami nem azt jelenti, hogy soha többé nem állítjuk vissza. Jelenleg is követjük az epidemiológiai utasításokat és amint újra megengedik, hogy valaki részt vegyen a szülésen, akkor mi is  tovább folytatjuk ezt a tevékenységet, úgy ahogyan az elmúlt 20 évben is tettük – fogalmazott az igazgató.

 

A fiatal anyukák gyermekeikkel közösen érkeztek a szülészeti osztály elé (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A fiatal anyukák gyermekeikkel közösen érkeztek a szülészeti osztály elé (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A petíciót Sárkány Szintia, három gyerekes anyuka adta át, aki elmondta, hogy az egyik gyerekét ő is Zentán szülte.

– Nagyon fontos kiállni az anyukák mellett, hogy lehetőségük legyen kísérővel szülni. A Covid járvány óta a kórházban erre nincs lehetőség, de nagyon szeretnénk, ha újra lenne rá mód. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szülés végkimenetele sokkal pozitívabb lehet, ha van az anyuka mellett egy kísérő. A mai megmozdulás a nemrégiben bekövetkezett szülészeti erőszak kapcsán történik, amelynek tragédia lett a vége. Ennek a médiavisszhangja végre eljutott sok édesanyához és ezáltal 194 ezer aláírást gyűjtött a Mozudlj – Változtass! mozgalom. Egy olyan kérvényt adtak át az illetékes minisztériumnak, amelyben azt kérték, hogy minden nőnek joga legyen egy kísérőre a szülészeten. A minisztérium ezt elfogadta és támogatja a kezdeményezést. A következő lépés, hogy egyénileg minden szülészetnél felmérjük a lehetőségeket. Ma egy kérvényt adtunk át, amelyben választ várunk arra, hogy lehet-e bent a szülészeten kísérő. Abban az esetben, ha a válasz nemleges, akkor indokolják meg, miért nem – mondta Sárkány Szintia.

 

Nyitókép: Dr. Csáki Beáta igazgató vette át a petíciót a Zentai Közkórházban (Fotó: Gergely Árpád felvétele)