2024. április 20., szombat

Fontos előrelépés a szociális védelemben

Új épületet kap a törökbecsei Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac Felnőttek és Idősek Otthona

Új épülettel gazdagodik a törökbecsei Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac Felnőttek és Idősek Otthona. A mintegy hatszáz négyzetméteres létesítmény a meglévő otthon épülete mellé épül. A napközi otthon megépítését a tartományi kormány 100,5 millió dinárral támogatta. Az építési munkálatok helyszínére tegnap ellátogatott Igor Mirović tartományi kormányfő. 

– Ez egy fontos beruházás a tartományi kormány részéről. Ennek a létesítménynek a felszerelésére több mint 30 millió dinárt különítünk majd el. Ezáltal az otthon kibővíti szolgáltatásait, így azok az idősek, akik nem tudnak gondoskodni önmagukról, illetve gyakran a családjuk sem tud velük törődni, lehetőséget kapnak arra, hogy itt maradjanak, hiszen itt biztosítani fogják a felhasználók napközbeni ellátását – fogalmazott a tartományi kormányfő, majd hozzátette, hogy ez fontos újdonság a törökbecsei szociális védelmi rendszerben.

Az új épületnek köszönhetően a felhasználók rendelkezésére állnak majd egészségügyi szolgáltatások, különböző tartalmú szervezett rekreációs terápiák és foglalkozások, valamint kellemes tér a társas kapcsolatok fenntartásához.

– Ez a vajdasági szociális védelmi rendszer egyik legjelentősebb otthona. Szinte minden hónapban ellátogatunk Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai titkárral az otthonokba, érdeklődünk a felhasználók elhelyezési körülményei, az alkalmazottak munkája és a szociális védelem működése iránt, és jelentős anyagi forrást mindarra, ami szükséges ahhoz, hogy ez a rendszer betölthesse fontos szerepét, vagyis hogy megvédje azokat, akiknek segítségre van szükségük – közölte Igor Mirović.

A törökbecsei Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac Felnőttek és Idősek Otthona jelenleg összesen 425 felhasználónak biztosít szállást és egészségügyi ellátást, akik szellemileg sérült, illetve olyan idős személyek, akiknek nincs megfelelő családi ellátásuk. Az intézmény további 24 olyan felhasználót is felkarolt, akik nem élnek az otthonban. A tartományi kormányfő meglátogatta a törökbecsei idősek otthonának sport- és rekreációs termét is, hiszen Vajdaságban ez az egyetlen olyan szociális védelmi intézmény, amelynek felszerelt sportterme van.

Vajdaságban 27 otthon van a szociális védelmi rendszerben. Igor Mirović elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben a tartományi kormány több mint 2,2 milliárd dinárt fektetett be a szociális védelmi rendszerbe annak érdekében, hogy jobb körülményeket biztosítson ezekben az intézményekben.

Nyitókép: Igor Mirović megtekintette az építkezést (Fotó: Kancsár Izabella)