2024. június 14., péntek

A nyugdíjasok és a gyerekek is kedvelik a sakkot

Nyugdíjasok számára szerveztek sakktornát a múlt héten Topolyán. Öt négytagú nyugdíjasokból álló csapat vett részt a megmérettetésen. Természetesen, a találkozó nemcsak az eredményekről, illetve nem elsősorban arról szólt, de nagy küzdelem zajlott a táblákon, színvonalas partikat játszottak a résztvevők. Az első helyet végül a szabadkai csapat szerezte meg, második lett a pacséri, harmadik a kishegyesi különítmény. A negyedik helyen végzett a topolyai sakkcsapat, ötödik pedig az óbecsei lett. A torna a helyi Vöröskereszt székházában került megrendezésre, melynek végén díjkiosztóra került sor, melyen részt vett Ortó Károly, a topolyai Községi Nyugdíjas Egyesület elnöke, illetve Zsolnai Mihály, a kishegyesi egyesület elnöke is. 

Megkezdődött a bajnokság a szabadkai községközi sakkligában

A szabadkai községközi sakkligában már a második fordulót játszották a múlt hétvégén. A topolyai és a kishegyesi község területéről a csapatok vegyesen kezdtek. A kishegyesi Egység és a szikicsi Crnogorac eddig két győzelmet jegyzett. A Pacsér második csapata egy győzelmet jegyzett az első fordulóban Zentán, vasárnap viszont 5,5:0,5 arányban alulmaradtak Kishegyesen az Egység ellen. A Gunaras csapata a Zenta második csapatát verte meg 5,5:0,5-re. Az első fordulóban a gunarasiak Szabadkán kikaptak a HAŠK Zrinjski különítményétől. Két forduló után a liga táblázatán az Egység az első, második a szabadkai HAŠK Zrinjski, harmadik a Crnogorac. 

Sikeres a sakkiskola Topolyán

Đorđija Zvicer vezetésével jól működik Topolyán a sakkiskola. Szombatonként tartják az összejöveteleket. A kisebbek, negyedik osztályig 10 órától, a felsősök 11 órától részesülnek akltív oktatásban. Június végéig tartják az összejöveteleket, aztán a nyári szünet után Zvicer elmondása szerint szeptemberben újraindul a sakkiskola. Azt is elmondta, hogy sok tehetséges gyerek jár oda, az első eredmények is megvannak már, hiszen a különféle versenyeken, tornákon is bizonyítanak neveltjei. A múlt hétvégén tartották meg a Jó Pajtás sakkversenyét Újvidéken. A 46. Jó Pajtás Sakktornán Tomik Enikő volt a legfiatalabb a lányok kategóriájában. A negyedikes topolyai lány bronzérmes lett. A harmadik helyet úgy szerezte meg, hogy négy győzelmet, egy döntetlent és két vereséget jegyzett egy olyan mezőnyben, ahol a lányok zöme hetedikes és nyolcadikos korosztályhoz tartozott. 
 

Nyitókép: Tóth Péter felvétele