2024. április 21., vasárnap

Újabb lépés a „zöldítés” felé Topolyán

Próbaüzemben a Žibel másodlagos szennyvíztisztítója

A svájci kormány, az Európai Unió és Svédország kormánya hathatós támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal együttműködve, az ENSZ Fejlesztési Programja által, az AIK Bačka Topola keretében működő Žibel állati eredetű hulladékot feldolgozó üzemben bemutatták az új víztisztító berendezést. A másodlagos víztisztító üzembe helyezésének köszönhetően lehetővé vált a vágóhídi hulladék feldolgozása során keletkező szennyvíznek a megtisztítása. A kibocsátott víz az európai normáknak megfelelő minőségű, a károsanyag-tartalom a megszabott határértékek alatt van. A vállalatban 2019-ben egy elsődleges víztisztítót helyeztek üzembe, a megépített másodlagos tisztítónak pedig most zajlik a próbaüzemeltetése. Az innovatív megoldások révén a Krivaja folyó szennyezettségét csökkentik, majd teljesen meg fogják szüntetni. Egyben új perspektívák is feltárulnak azzal, hogy az iszap komposztálásán, majd hasznosításán is munkálkodnak.

A fejlesztésekhez szükséges eszközöket az Európai Fejlesztési Bank, Svédország, Svájc és Szerbia kormánya, valamint az AIK Bačka Topola Kft. biztosította. A beruházás értéke 375 ezer dollár, ebből 145 ezer a partnerek adománya.

Az „úgynevezett” beüzemelés és finomhangolás még zajlik, de az eredmények már szemmel láthatóak – ezt állapították meg közösen az érintett szervezetek képviselői a helyszínen. Többek között Richard Kohli, a Svájci Együttműködési Hivatal (Swiss Cooperation Office) szerbiai igazgatója is megtekintette a beruházást. Jelentős előrelépésnek nevezte a környezetvédelem szempontjából a víztisztítók üzembe helyezését. Elmondta, hogy Svájc már 30 éve együttműködik Szerbiával hasonló projektumok megvalósítása terén, a jelenleg érvényben lévő projekt pedig a 2022–2025-ig terjedő időszakra vonatkozik. 

Žarko Petrović, az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) képviselőjeként volt jelen. Reményét fejezte ki, hogy a további fejlesztéseknek köszönhetően a Krivaja folyó belátható időn belül olyan tiszta lesz, hogy fürödni lehet benne, és halak is úszkálnak. Arra biztatott más szerbiai szubjektumokat is, hogy éljenek az együttműködés lehetőségével, tegyék élhetőbbé környezetünket.

Antoine Avignon, az EU szerbiai küldöttségének programmenedzsere kiemelte, hogy az innovatív megoldásoknak köszönhetően a Krivaja folyó szennyezettségét csökkentik, majd teljesen megszüntetik. A vízszolgáltatásnak, vízgazdálkodásnak, ezáltal a környezetvédelemnek az előbbre vitele a célja annak a projektumnak, amely két év alatt valósul meg Szerbiában, az Európai Unió anyagi támogatásának köszönhetően. Az Uniós segítség a vízszolgáltatás reformjában elnevezésű programra 1,8 millió eurót költenek el ilyen célokra.

A Žibel másodlagos szennyvíztisztítója

A Žibel másodlagos szennyvíztisztítója

Az AIK képviseletében Željko Stanić ügyvezető igazgató köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a projektum megvalósításához. Rámutatott, hogy a Žibel nem kevesebb mint 110 helyről gyűjti be a vágóhídi hulladékot, ami nagyban hozzájárul környezetünk megóvásához. A hulladékból házi kedvencek számára készülő tápok alapanyagát gyártják. 2019-ben építették ki az elsődleges víztisztítót, most pedig a másodlagost is. Előbbire 600 ezer eurót fordítottak, az utóbbi beruházás értéke pedig 375 ezer dollár, s ebből 145 ezret az említett partnerek biztosítottak. A másodlagos víztisztítót októberben kezdték beüzemelni, január óta megállás nélkül működik, s az eddigi tapasztalatok jók. Hozzátette, hogy egyben új perspektívák is feltárulnak azzal, hogy az iszap komposztálásán, majd hasznosításán is munkálkodnak. Tovább dolgoznak a „zöldítésen”, és azt ígérte, hamarosan újabb jó hírekkel szolgálnak.

A tegnapi látogatás során bemutatták a termelési ciklus során keletkező üledék komposztálását, majd trágyaként való felhasználásának lehetőségét is. Željko Stanić arra is utalást tett, hogy hamarosan megoldódik a vállalatból időnként kiszivárgó kellemetlen szagok problémája is.

Nyitókép: A másodlagos víztisztító január óta működik, az eddigi tapasztalatok jók – hangzott el a látogatás során (Kiss Zoltán felvétele)