2024. július 18., csütörtök

Színes évzáró

Ünnepi műsorral búcsúzott az idei évtől a zentagunarasi művelődési egyesület

Megtartotta évzáró műsorát a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület. A helyszín, a színházterem ez alkalommal szűkösnek bizonyult, annyi néző sereglett össze a műsorra, amelyen fellépett az egyesület minden szakosztálya. Nagy Bozsik Angéla, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy mi mindennel készültek az évzáróra.

– Az év végi, karácsonyi műsorunkon az összes szakosztály fellép, de ezt a műsort az iskolával közösen szoktuk megtartani, így az iskolából is fellépnek a diákok, a kórus, sőt jelenetet is készítettünk. Műsorszámaink többsége népi jellegű volt, valamint próbáltuk időrendi sorrendbe állítani a műsort: Mikulástól karácsonyig, újévig, illetve a legidősebb tánccsoportunk disznótorossal készült, vagyis az utána következő időszak néphagyományira is próbáljuk felhívni a figyelmet. Dalokkal, tánccal, színjelenetekkel készültünk, és a Boróka néptáncegyüttes előadta a betlehemest, amivel beneveztek a Székely Kapuk – Zöld Kapuk elnevezésű vetélkedőre – számolt be az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a fellépők kora az óvodás korosztálytól egészen a nyolcadikos diákokig terjed, sőt két idősebbekből álló csoportban voltak középiskolások és egyetemisták is. Vendégként felléptek a ruszin Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület tagjai és a NADS moderntánc-csoport.

A Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület berkein belül négy tánccsoport, színjátszók, asszonykórus, citera- és tamburazenekar működik. Mindannyiuk számára igen aktív volt az idei év – mondta el Nagy Bozsik.

– Igyekszünk minden szemlén, versenyen megjelenni, és a néphagyományok felelevenítése, ápolása az egyik fő cél. Ennek tükrében már februárban megkezdődtek az események a farsanggal, táncházakkal. Felelevenítettük a húsvéti szokásokat, majd az iskolai évzáró műsoron is felléptünk. A nyári időszakban került sor a „diós” találkozóra, ami minden évben van másik országban van, idén Szlovákiába mentünk. Ezt a kenyérszentelő követte, ami nagy jelentőségű a faluban. Ott is minden csoportunk szerepelt. Az ősszel a néptánctalálkozók, szemlék voltak jellemzőek, és számos meghívásnak is eleget ettünk – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy az évzárót követően a tánccsoportok rögtön új koreográfiák tanulásába kezdenek, amivel már a jövő évi szemlékre készülnek. Emellett pályázatokat is írnak a jövő évre – tudtuk meg Nagy Bozsiktól.

Nyitókép: A legfiatalabb csoport fellépése (Lakatos János)