2024. július 20., szombat

Újkenyérünnep és „diós” találkozó

Zentagunaras az év legnagyobb nemzetközi jellegű ünnepségére készül

Zentagunaras legnagyobb, illetve legtömegesebben látogatott rendezvénye, az újkenyérünnep, az idei évben kicsit más jelleget kap a korábbiakhoz képest. Egyrészt vasárnap helyet szombaton, augusztus 27-én fogják tartani, másrészt egy igazán különleges találkozóval bővült a programok sorozata. Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség titkára számolt be a további részletekről lapunk számára.

– A zentagunarasi újkenyérünnepet immár 21. alkalommal szervezzük meg falunkban, így ez településünk egyik legjelentősebb rendezvénye egyben. Abból kifolyólag is, hogy mi főként mezőgazdasággal foglalkozó település vagyunk, az itteni embereknek az egyik legfontosabb dolog, hogy a mezőgazdasági kultúrák, így a gabona is megfelelően teremjen. Ez biztosítja az egész évi kenyeret, és ezt ünnepeljük meg minden augusztusban. Ez a rendezvényünk bővült ki az idén egy nemzetközi találkozóval. Az egyébként vándorrendezvény jellegű program forgatagába mi falunk szerb elnevezése révén kerültünk be, ugyanis ha a Novo Orahovo megnevezést lefordítjuk, akkor valójában magyarul az Újdiós településnevet kapjuk. Magyarországon, Gyenesdiáson, Gál Lajos polgármester kezdeményezte a „diós” elnevezésű települések találkozóját. Kezdetben a magyarországi „diós” nevű települések vettek részt benne, de később a határon túli települések is bekapcsolódtak. Így kerültünk be mi is ebbe a körbe, amit minden évben másik településen szerveznek meg. A tavalyi évben Gyenesdiáson volt, ott született az a döntés, hogy idén nálunk tartják meg – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy a találkozón részt fognak venni Gyenesdiás, Diósgyőr, Diósjenő, Diósviszló, Bihardiószeg, Diósd és Diósförgepatony települések. A települések polgármesterei és a művelődési egyesületek képviselői lesznek Zentagunarason, és a programot is ennek megfelelően alakították.

Sípos arról is szólt, hogy a korábbi években mindig vasárnap tartották az újkenyér-ünnepséget, most viszont a távolról érkező települések miatt szombatra tették át. A program egyébként a már szokásos módon épül fel.

– A műsorban helyet kap a sport, a művelődési műsorok és a hagyományok. Reggel egy labdarúgó-emléktornával indulunk, majd főzőverseny lesz. A szentmise alkalmával megszenteljük az új kenyeret, majd egy újdonságot is bevezettünk, a diós sütemények versenyét. Lesz kézimunka-kiállítás, kézművesvásár, valamint egy magyarországi szakács vendégünk, Serényi Zsolt. Ő egy úgynevezett „gasztro stand up” műsort mutat be, vagyis Vajtó Lászlóval a színpadon birkahúsból és dióból készítenek ételeket élőben. Számunkra ez egy érdekes újdonság lesz, amit a játszóutca követ a gyerekek számára. Délután a vendég települések mutatkoznak be a saját műsorukkal. Kiosztjuk a jubiláló önkéntes véradók elismeréseit, amit a polgármesterek záróbeszéde követ. Ezen értékelik az egész napos programot és kiderül, hogy hova gurul a dió, vagyis hol lesz a következő évben a „diós” találkozó. Aki megkapja a következő rendezvény szervezési jogát, az viszi haza a vándordió szobrát, ami most nálunk van – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy az este során fellép a Fokos zenekar és a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjai. A rendezvény hagyományosan utcabállal zárul, amelyen a Szomszéd fiúk zenekar lép fel.