2024. július 18., csütörtök

Az újdonságok jegyében

Hétvégén tartják az új kenyér ünnepét Zentagunarason – Kettő helyett csak egynapos a rendezvénysorozat – Tombola és bűvész az újdonságok között

Zentagunaras egyik legnagyobb rendezvénysorozata az új kenyér ünnepe, épp ezért a falu mindig lázasan készül rá. Az idén egy kicsit másképpen fog kinézni az ünnepség menete, és több kisebb újítást is bevezettek a szervezők. Az ünnepségre augusztus 26-án, szombaton kerül sor, számolt be lapunknak Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség titkára.

– Az idén picit eltértünk a korábbi évek megszokásaitól, elsősorban abban, hogy eddig kétnapos volt a rendezvény. Szombat a sporté és az ifjúság programjaié volt, a vasárnap pedig inkább a kulturális, hagyományos rendezvényeké. Az idén annyit változtattunk, hogy egy napra tettük, vagyis szombatra, augusztus 26-ára. A programok nagyvonalakban azok maradtak, amit a közönség az előző években megszokott – számolt be Sípos, majd azzal folytatta, hogy a rendezvény szombaton a sportrendezvényekkel kezdődik, a hagyományos emléktornával. Ezen meghívott csapatok fognak barátságos mérkőzéseket játszani. Délelőtt lesz egy fitneszfoglalkozás is, az idén ez kangoo lesz. Hagyományos rendezvény a főzőverseny, de ebben is lesz egy kis változás: az eddigi években csak birkahúsból lehetett ételeket készíteni, az idén azonban a marhahús is rákerült a terítékre. Az ünnepség központi eleme új időpontot és helyszínt kapott, tudtuk meg a titkártól.

– Az új kenyér megáldására 13 órakor került sor a templomban, egy ünnepi szentmise keretében. Ez eddig a színpadon zajlott, az esti órákban, most viszont visszavittük a templomba, hogy méltóbb körülmények között történjen. Fél háromkor kezdődik a játszóutca a sportpályáknál, amit a gyerekek nagyon kedvelnek. A szervezők a hagyományos játékokra fektették a hangsúlyt, és az idén is lehet garast gyűjteni, amit ajándékokra lehet beváltani. Ez alkalommal külön meglepetésprogram is vár a gyerekekre, a játszóutca végén egy bűvész fogja szórakoztatni őket, és vélhetőleg ez a felnőtteket is érdekelni fogja. A Vöröskereszt az idén is elismeréseket ad a jubiláló véradóknak, majd lesz lángoskóstolás, amire az Armida Nőszervezet már gőzerővel készül. A művelődési műsor 18 órakor kezdődik, és elmondható, hogy az idén sok hazai és külföldi vendégünk érkezik, akik bemutatják rövid produkciójukat. Az idén először lesz tombola a program keretében. Eddig ez nem volt, viszont a szponzoroktól olyan felajánlásokat is kaptunk, amiket nem tudtunk felhasználni, így nem fogadtuk el. Viszont ezt egy tombola során fel tudjuk használni, a bevételt pedig jótékonysági célra fordítjuk. A művelődési műsort a polgármesteri köszöntők követik, majd az adai mazsorett tánccsapat lép fel. 21 óra 30 perctől a Bon Bon együttesé a színpad, az idei sztárfellépők Szolnoki Péter és Török Tamás. Utána pedig a Szomszéd fiúk együttes fog zenélni, a szomszédos Tornyosról – számolt be Sípos, majd hozzáfűzte, hogy Zentagunaras számára azért fontos az új kenyér ünnepe, mert a településnek nincs külön falunapja, viszont a földművelés és az állattenyésztés már ősidők óta fontos a település lakossága számára. A mezőgazdasági termelésnek mindig az új kenyér volt az egyik meghatározó momentuma, ami azt jelképezte, hogy jó volt a termés. Ennek a hagyományát ültették át a mai körülmények közé, fogalmazott a titkár.

Nyitókép: Zentagunarason számos programot szerveznek az új búzából készült kenyér megszentelése alkalmából (Lakatos János felvétele)