2024. július 18., csütörtök

A falugazdászok segítenek

Az idősebb gazdák nehezebben térnek át a digitális ügyintézésre

Az e-Agrar bevezetése, akárcsak a múltban más újdonságoké, nem megy zökkenőmentesen. Annak idején, amikor a felvásárolt terményért járó pénzt a kistermelőknek bankkönyvre utalva kezdték kifizetni, attól is sokan idegenkedtek, nem hittek abban, hogy a dolog működni fog. Attól tartottak, hogy nem juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Az e-Agrar esetében is főleg az idősebbek részéről tapasztalható egyfajta idegenkedés. Az újdonság mindig szokatlan is egyben, de a digitális rendszer bevezetésének számos előnye körvonalazódik. A fejlettebb államokban a dolgok már így működnek. A termelők az online felületen módosíthatják a gazdaság adatait, megújíthatják az előző évben megadott információkat, a vetésterveket maguk módosíthatják, valamint támogatásokat is ott igényelhetnek.

A rendszer bevezetésének célja, hogy a papírmunkák zöme átkerüljön az online térbe. Időt, energiát, egyebeket takaríthatunk meg ezzel. Szerbiában több mint 400 000 gazdaságot tartanak nyilván, és az ügyintézés jelentősen hatékonyabbá válhat a rendszer bevezetésével.

Vass Árpád falugazdász (Tóth Péter felvétele)

Vass Árpád falugazdász (Tóth Péter felvétele)

Topolya község területe mezőgazdasághoz kötődő vidéknek számít. Azon belül Zentagunaras igazán specifikus hely. A lakosság számához viszonyítva még most is nagyon sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, azon belül állattenyésztéssel is. Vass Árpád falugazdász, a helyi gazdakör irodavezetője elmondta, hogy korábban még több volt a gazdálkodó, a kistermelők közül itt is sokan felhagytak az elmúlt évek során a tevékenységgel. Most pedig új kihívást jelent a gazdálkodók számára az e-Agrar bevezetése. Tapasztalatai szerint általában az a helyzet, hogy a fiatalabbak örülnek annak, hogy ilyen módon leegyszerűsödik az ügyintézés. Ők azok, akik könnyebben megtanulják az okoseszközök alkalmazását is. Az idősebbek viszont nehezebben fogadják el, illetve csak segítséggel tudnak áttérni az e-Agrarra, vagy másvalaki kell, hogy azt megcsinálja helyettük.

A támogatások az e-Agraron keresztül igényelhetőek (Tóth Péter felvétele)

A támogatások az e-Agraron keresztül igényelhetőek (Tóth Péter felvétele)

A falugazdászok azonban itt is és az egész község területén segítenek. Ez jelenti a jövőt, aktív státust hagyományos módon már nem lehet a továbbiakban létesíteni. Az idősebbek azonban nem igazán találják fel magukat a számítógépek és okostelefonok világában, ami egyrészről érhető is, hiszen nem a digitális térben szocializálódtak. Az e-Agrar portálra viszont okostelefonnal vagy csipes igazolvánnyal lehet belépni, utóbbit a rendőrségen kell igényelni. A bejelentkezés az erpg.eagrar.gov.rs honlapon indítható el, a „belépés” gombra kattintva. A termelőnek ki kell választania, hogy igazolvánnyal vagy okostelefon segítségével szeretne-e belépni.

A helyi gazdák közül sokan gördülékenyen vették az akadályokat, családon belül a számítógéppel és a mobiltelefon-alkalmazásokkal barátságban lévő fiatalabbak segítségével regisztráltak. A nyugati államokban már működnek hasonló rendszerek. Ott azonban két-három év alatt készültek fel a bevezetésére, tökéletesítették, különféle törvényeket, rendelkezéseket hoztak, a termelőket és a jószágtenyésztőket időben értesítették, a falugazdászokat pedig betanították. Nálunk kevés időt adtak erre, többek között talán ezért megy egy kicsit nehézkesen a minisztérium kívánalmainak eleget tenni. A támogatásokat, szubvenciókat, prémiumot azonban a továbbiakban csakis a rendszer által igényelhetik. A kincstár már nem foglalkozik mezőgazdasággal.

Nyitókép: Vass Árpád falugazdász (Tóth Péter felvétele)