2024. július 25., csütörtök

Véradási akció Palicson

Június 14-én emlékezünk meg a véradók világnapjáról. A Vöröskereszt szabadkai városi szervezete ennek apropóján egy nagyszabású véradási akciót szervez szombaton a palicsi Vigadóban. A Humánus szombat nevet viselő kezdeményezés keretén belül a véradókat változatos programok és ajándékok várják, ugyanakkor a leghűségesebb véradóknak járó elismeréseket is kiosztják. A 22. alkalommal megszervezett véradási akcióról tegnap Nevena Lukićtól, a Vöröskereszt szakmunkatársától tudtunk meg többet.
– A Humánus szombat elnevezésű akciónkat a szabadkai Közkórház transzfúziós osztályával közösen valósítjuk meg, de jelen lesznek a Közegészségügyi Intézet és az Egészségház munkatársai is, akik megvizsgálják az önkéntes véradókat. Partnereink jóvoltából a szabadkai véradók ingyenesen juthatnak ki a hatos busszal Palicsra, számukra és családjuk számára családi belépőjegyet biztosítottunk az állatkertbe, ugyanakkor ingyenes katamarán utazással is megjutalmazzuk őket. Tíz órakor babot szolgálunk fel a véradóknak, míg a Méhecske Méhész Egyesület jóvoltából mézes reggelivel is várjuk az önkénteseket. Az akcióra 8 és 11 óra között kerül sor. 10.30-tól azokat a véradókat köszöntjük, akik 35, 50, 75, vagy 100 alkalommal adtak vért – mondta Nevena Lukić, aki hozzátette, hogy vért minden 18 és 65 éves kor közötti, egészséges ember adhat. A Humánus szombat a helyi Vöröskereszt egyik legnagyobb akciója, és egy-egy ilyen megmozduláson körülbelül száz potenciális véradó vesz részt.
A Vöröskereszt munkatársa emellett elmondta, hogy a rendezvény lehetőséget ad arra is, hogy az érdeklődők regisztráljanak az őssejtdonorok listájára.

Nyitókép: Benedek Miklós felvétele