2024. május 18., szombat
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Egy jelentős művészeti korszak alkotásai

Nagybányai remekművekből nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

Nagybányai remekművek magángyűjteményekből címmel nyílt nagyszabású kiállítás a nagybányai festőiskola művészeinek alkotásaiból a Szabadkai Városi Múzeumban. A keddtől látogatható tárlat egyben újabb állomása a Közép-Európai Örökség Program részeként megvalósuló, a nagybányai festészet kulturális értékét középpontba állító kiállítássorozatnak, amelynek első alkalommal Nagybánya, majd Marosvásárhely adott otthont. A nagybányai festőiskola évtizedeken át jelentette a művészgenerációk felemelkedésének bölcsőjét, a művésztelep alapítói, Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi-Grünwald Béla, Réti István, valamint Thorma János festőművészek a mai napig megkerülhetetlen szereplői a magyar művészettörténetnek. A Nagybányán született alkotások pedig több nagy európai gyűjtemény megbecsült darabjaivá is váltak.

A szabadkai tárlaton számos neves, nemzetközileg jegyzett, illetve korábban még be nem mutatott alkotással találkozhat a közönség, így többek között Pechán József vajdasági festő festményei, valamint Tihanyi Lajos, Ferenczi Károly és Patkó Károly művei is láthatóak.

A kiállításmegnyitón dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány főigazgatója, a Közép-Európai Örökség Program képviselője, Korani Eleni kurátor, dr. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész, megbízott múzeumi vezető, valamint dr. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria általános főigazgató-helyettese is köszöntötte az egybegyűlteket.

(Fotografija Edvarda Molnara)

Molnár Edvárd Felvétele

Korani Eleni kurátor elmondta, kiemelkedő volt számukra, hogy Vajdasághoz igazítsák a kiállítást.

– Kuriózum ez a kiállítássorozat, Szabadkán majdhogynem a kiállított művek fele kicserélődött, teljesen más alkotásokat láthatunk itt. Fontosnak tartottuk Pechán József művészetét bemutatni, tőle három fő művet sikerült megnyerni a kiállításra. Nemcsak tájképeket, de életképeket és városképeket is megtekinthet a közönség – hallottuk a kurátortól.

A tárlatot dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a párt szabadkai listavezetője és Szabadka Város képviselő-testületének elnöke nyitotta meg.

– A vajdasági lakosok hagyománytisztelőek és ragaszkodnak a gyökereikhez, ugyanakkor nyitottak az újra, és talán a nagybányai festők művei kapcsán is elmondható az, hogy valami újat hoztak, és meghatározták a magyar művészettörténetet nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Európában is. Ez alkalommal Közép-Európa egyik legjelentősebb művészeti korszakának az ikonikus festményei érkeztek meg a Szabadkai Városi Múzeumba. Mi folyamatosan, évek óta küzdünk azért, hogy Szabadkát közép-európai hangulatú városként őrizhessük meg. E kiállítás nagymértékben hozzájárul ehhez. Mivel remekművek érkeztek ide, azt javaslom a szabadkaiaknak meg az idelátogatóknak, hogy június végéig minél többen tekintsék meg ezeket a páratlan alkotásokat – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

A rendezvényen mások mellett jelen voltak a VMSZ politikusai, a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, valamint dr. Oláh Lajos, a szabadkai főkonzulátus vezető konzulja is.

A kiállítás a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködésében valósult meg, és június 30-ig várja az érdeklődőket.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele