2024. május 18., szombat

Tiszta víz – jobb életminőség

Megtörtént az egyes vízgyár szűrői tölteteinek cseréje

A szabadkai egyes számú vízgyár a település lakosságának csaknem 90 százalékát látja el tiszta ivóvízzel. Hogy a víz minőségét garantálni tudják, szükség mutatkozott a tizenkilenc éve beszerelt szűrő-töltetek cseréjére. Ez az idén a városi költségvetésből biztosított százmillió dináros támogatással meg is valósult. A vízgyárat ma a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is megtekintették.

Dr. Pásztor Bálint, a párt elnöke, egyben szabadkai listavezetője a média képviselőinek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az elmúlt időszakban több helyi közösségben is bővült a vízvezeték-hálózat.

 

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

– A töltetek cseréje egy 113 millió dináros beruházás, amit a városi költségvetésből sikerült megvalósítani, és ezzel sokkal jobb minőségű ivóvizet használhatnak a szabadkaiak. Ugyanakkor ebben a mandátumban épült ki a kettes számú vízgyár, amely a város másik részét látja el ivóvízzel. Ebben a mandátumban a vízvezeték-hálózat és a szennyvízcsatorna-hálózat, valamint a gázhálózat bővítésével, az utak javításával igyekeztünk javítani a lakosok életminőségén. Néhány helyi közösség területén, például a Zorka, a Makkhetes, a Vasutas-település, Peščara helyi közösségben bővítettük a vízvezeték-hálózatot. Folyamatban van a hajdújárási, noszai, királyhalmi, ludasi vízvezeték-hálózat tervezése, ami azért fontos, hogy ezeken a településeken is legyen vezetékes víz. Emellett fontosnak tartom, hogy a Tiszta Szerbia projekt keretein belül hamarosan megindulhatnak a munkálatok, aminek eredményeként Szabadkán, Palicson, Csantavéren, Bajmokon bővül a szennyvízhálózat, ugyanakkor a két utóbbi településen szennyvíztisztító is létesül – mondta Pásztor Bálint, aki arról is szót ejtett, hogy a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat folyamatosan törleszti az EBRD-től a kettes számú vízgyár kiépítésére felvett kölcsönt, és miután az idén törlesztik a teljes összeget, a jövő évtől a közvállat évi kétszázmillió dinárral többel tud majd gazdálkodni.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Pásztor Bálint emellett elmondta, hogy a városmag megőrzése és Palics turisztikai fejlesztése mellett arra is odafigyeltek, hogy egyenrangúan fejlesszék a helyi közösségeket, és ezt a jövőben is folytatni szeretnék.

A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat részéről Sugár György igazgató nyilatkozott az újságíróknak.

– Az ivóvíz a legfontosabb élelmiszeripari termék, és kevés település mondhatja el magáról, hogy olyan jó minőségű ivóvizet tud szolgáltatni, mint mi. Ez a vízgyár 1990-ben épült, majd 2005-ben rekonstruáltuk, és ekkor cseréltük utoljára a víztisztítók tölteteit. Azóta eltelt 19 év, és bebizonyosodott, hogy ez a vízgyár ennyi időn át képes jó ivóvizet előállítani. A töltetek cseréjéhez nem volt elegendő forrásunk, ezért hálásak vagyunk a városnak, hogy a beruházás költségeinek legnagyobb részét biztosította – fogalmazott Sugár György.

 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele