2024. április 20., szombat

Egyes gyümölcsfák már rügyeznek

A meleg időjárás még nem okozott károkat a mezőgazdaságban

Egy rendkívül meleg időszak kellős közepén vagyunk, napról napra dőlnek meg a melegrekordok. Mindez nem érte meglepetésként az embereket, hisz az utóbbi években hozzászokhattunk ahhoz, hogy az igazi télies időjárás egy-két hosszabb-rövidebb periódust leszámítva elkerüli a régiónkat.

kadnak persze olyanok, akik örülnek ennek az alacsonyabb fűtésszámlák miatt, azonban a mezőgazdasági termelőknek fejtörést okoz a megváltozott időjárási körülményekhez való alkalmazkodás, hisz a korábban bevált gyakorlatok egy része ma már nem alkalmazható eredményesen.
A szántóföldi növénytermesztésben a rendkívül meleg február nem okoz különösebb problémákat, sőt a gazdák egy része már megkezdte azon agrotechnikai műveletek elvégzését, amelyekre a szakirodalom szerint a későbbiekben kellene sort keríteni. Minderről Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke beszélt lapunknak.
– A jelenleg tapasztalható időjárás eddig nem okozott gondot. Vannak gazdák, akik már elkezdtek tevékenykedni, az őszi szántásokat elmunkálják. Viszont én azt vallom, hogy még mindig korai bármiféle aktivitás, hisz ahogy mondani szokták, nem ette még meg a kutya a telet. Amennyiben nem változik az időjárás, az őszi kalászosokban várhatóan korábban fognak jelentkezni a gombás megbetegedések, de bízunk abban, hogy jön még egy kis lehűlés. A búzák jelenleg jó állapotban vannak. Akik intenzívebb termelési technológiákat alkalmaznak, azoknál a növények fejlettebbek, és így érzékenyebbek lehetnek az esetleges fagyokra, míg akik inkább a hagyományos termelési módszerekben bíznak, nyugodtabbak lehetnek, hisz a növények olyan fázisban vannak, hogy gond nélkül elviselik a lehűlést. Amennyiben lesznek még nagyobb fagyok, természetesen lehet számolni terméskieséssel, de ezek olyan dolgok, amikre nem tudunk kihatni. A termelőket inkább a felvásárlási árak aggasztják, hisz a piac kiszámíthatatlan – fogalmazott beszélgetőpartnerünk, aki azt is elmondta, hogy a téli időjárás összességében jól alakult, hisz decemberben és januárban megfelelő mennyiségű csapadék hullott.
A gyümölcstermesztésben a meleg időjárást követő esetleges fagyok okozhatnak károkat. Gajdács Károly, palicsi gyümölcstermesztő szavai szerint egyes fajták már megkezdték a rügyezést.
– Az elmúlt években az alma elfogadható terméseredményeket produkált, viszont körténk, valamint barackunk igen kevés termett. A jelenlegi időjárás az Idared almák, és egyes körtefajták rügyeit elkezdte kicsalogatni. A meteorológusok arra figyelmeztetnek bennünket, hogy márciusban még jöhet igazi télies időjárás, de tapasztalataim szerint az előrejelzéseknek sem lehet feltétlenül hinni. Tudni kell, hogy a növények hajtása akkor indul meg, amennyiben a talaj megfelelő hőmérsékletűre felmelegszik. Éppen ezért egy kis lehűlés, vagy egy kis eső sokat segítene a helyzetünkön, ez ugyanis lehűtené a talajt. Ez megakadályozná, hogy a növények kirügyezzenek. Egy esetleges nagyobb fagy károkat okozhat, de nulla Celsius-fok körüli hőmérsékleteket még elviselnek a növények. Úgy tűnik, hogy át kell gondolnunk, hogy mit is termesztünk a jövőben. Az már bebizonyosodott, hogy sárgabarackot már nem lehet eredményesen termeszteni vidékünkön – mondta a termelő.
A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint hétvégén a hőmérők higanyszála húsz fok fölé is emelkedhet, és a jövő hét elején is tíz fok feletti nappali csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Nagyobb lehűlés február 20-a körül várható.

Nyitókép: A korábban bevált gyakorlatok egy része a mezőgazdaságban ma már nem alkalmazható eredményesen / Molnár Edvárd felvétele