2024. április 20., szombat

A Sugárút új arca

A részletes terv tervezete keddig tekinthető meg

Szerdáig minden érdeklődő betekintést nyerhet a Zrínyi és Frangepán, a Szép Ferenc, a Tito marsall fasor és a Petar Leković utcák által határolt terület részletes szabályozási tervébe, amely előrevetíti, hogyan nézhet majd ki ez a városrész a jövőben. Petar Andrić, a felelős várostervező mérnök a subotica.com hírportálnak elmondta, hogy a korábbi tervdokumentumhoz képest az új körülmények miatt bizonyos változtatásokat hajtottak végre.
– Ez a terület az 1970-es, 1980-as években épült többlakásos övezetet képviseli, ahol családi házak épültek, körülöttük zöldterülettel, ami egyes új szabályok szerint elavult építési módnak számít, hiszen most tömbös lakótelepeket építenek. A korábbi szabályozási terv készítésétől a mai napig a Községközi  Műemlékvédelmi Intézet felől új körülményként jelentkezett, hogy a korábban térségi kultúrtörténeti egységként nyilvántartott Polgári ház a 19. század végén és 20. század elején programjába védelemre regisztrált épületeket úgy kezeljük, mintha azok már védelem alatt állnának. Ez magában foglalja a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, a Dositej Obradović Iskolaközpont, valamint a Zrínyi és Frangepán és a Jugović fivérek utcák környékét. Az egyetlen kulturális értékű ingatlan ezen a területen a Dositej Obradović Iskolaközpont – magyarázta a mérnök.
E körülmény tekintetében a korábbi tervet összhangba hozták a jelenlegi határozatokkal és Szabadka városrendezési tervével. Új szabályokat határoztak meg az épületek építésére vonatkozóan, így a tervdokumentáció egyik célja a közcélú épületek észszerűbb kezelése volt.
– Elkészül a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola épületegyüttesének az előírásoknak megfelelő átépítési és korszerűsítési lehetősége, ez vonatkozik a Dositej Obradović Iskolaközpontra is. Ezen létesítmények egyikén sem terveznek bővítéseket. A többi közcélú épület, mint a nemrégiben újra életre keltett és helyrehozott helyi közösség épülete, valamint a Mókus óvoda megmarad. A terv a racionálisabb kezelést irányozza elő a nemrégiben felújított Gerontológiai Központ épülettömbjében is. Tervben volt az idősek otthona és a Sétaerdő, pontosabban a Szép Ferenc utca közé eső társadalmi célú zóna bővítése, de ez elmarad az egyre nagyobb lendületű magánkezdeményezések miatt. Ezért egy kisebb területet használunk majd fel erre a célra, míg a megmaradó területre a Sportcsarnok közelében többlakásos, alacsonyabb emeletes házakat és egy kisebb kereskedelmi épületet tervezünk. Ezen a részen parkolót is kiépítenénk – tette hozzá a mérnök.
A várható igényeknek, a tervdokumentációknak és a döntéseknek megfelelően egyes tömbök felhasználási módjai is korrigálásra kerültek, így a Zrínyi és Frangepán utca környékének nagyobb része vegyes lesz.
– Ezeken a részeken családi és alacsonyabb többlakásos épületek építésére van lehetőség. A legnagyobb épületet a Gerontológiai Központ mögött, a Kragujevaci áldozatok, a Jugović fivérek, valamint a Zrínyi és Frangepán utcák által határolt területre tervezzük, egy tetőteres négyemeletes lakóházat. A városrészben élő lakosság szükségleteinek megfelelően zöldterületekkel és kereskedelmi létesítményekkel látjuk majd el. Az emberbarátibb tér kialakításáért a tömbházak köré zöldterületeket tervezünk, elsősorban a Jugović Fivérek utca mentén, illetve a közhasználatú és kereskedelmi létesítmények köré, elsősorban az Univerexport és a Kisipari központ környékére. Ezen a területen engedélyezték egy magasabb épület építését is, amit a régi tervhez képest racionalizáltak. A parkolásról is gondoskodunk, ami még a magánlakások idejéből örökölt probléma. A Sugárút mellett többszintes garázst tervezünk, melynek egy része a föld alatt lesz, ami megkétszerezi a befogadóképességét – fejtette ki a szakember.
A terv tervezete által lefedett terület északi részén egy körforgalom épülne ki, ahogyan az az előző tervben is szerepelt. Így a Sétaerdő menti utca tulajdonképpen a Szép Ferenc utca folytatása lenne, ami a Szekeres László utcához kapcsolódik, a körforgalom pedig a másik oldalon tovább vezet a Koszovó utca felé.
Az érdeklődők a tervezetet szerdáig tekinthetik meg a Városháza Építésügyi Titkárságán, a 204-es szobában munkanapokon 8 és 12 óra között, valamint letölthetik Szabadka Város hivatalos honlapjáról. A tervezet megoldásaival szembeni kifogásokat írásos formában nyújthatják be az érintettek, szintén szerdáig a Városháza 8-as és 9-es pultjánál.

Nyitókép: A tervezet a Sugárút egy részét tartalmazza / forrás: www.subotica.rs/index/page/lg/sr/id/16163