2024. június 17., hétfő

Ezerötszáz fellépőt várnak a Kőketáncra

A hétvégén Óbecsén találkoznak a gyermek néptáncosok

Huszonhetedik alkalommal tartják meg a hétvégén, pénteken és szombaton a Kőketánc énekes népi játék- és néptáncvetélkedő, melynek főszervezője az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Az idén is mintegy 1500 fellépő érkezik Óbecsére, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörbe, ahol pénteken 15 órakor kezdődik a megmérettetés, míg a szombati rész délelőtt 10 órakor kezdődik.

– Összesen 66 műsorszámot jelentettek be. Pénteken a tervek szerint 34 produkció kerül a színpadra, míg szombatra 32 versenyszámot jelentettek be. Az idén a zsűriben Kovács Norbert Cimbi néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere cím kitüntetettje, örökös aranysarkantyús táncos, a Veszprém Megyei Néptáncegyesület elnöke és felesége, Gaschler Beáta kapott helyet, akik a fellépőket rangsorolják, illetve a csoportvezetőknek és koreográfusoknak útmutatót adnak a szakmai értékelés folyamán. A rendezvényen jelen lesz Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, aki szombaton fél kettőkor üdvözli az egybegyűlteket, illetve interaktív foglalkozást is tart majd a kultúrkör nagytermében szombat délután, amíg a zsűri meghozza a döntését – mondta Szabó Gabriella, a rendezvény főszervezője, és azt is hozzátette, hogy a Kőketánc az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.

Vajdaság minden területéről érkeznek versenyzők. Pénteken Ada, Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Horgos, Kelebia, Kúla, Magyarcsernye, Magyarittabé, Magyarkanizsa, Martonos, Mohol, Nemesmilitics, Óbecse, Temerin, Topolya, Torda, Torontálvásárhely, Törökbecse, Törökfalu, Törökkanizsa, Újvidék és Zenta gyermekcsoportjai mutatkoznak be. Szombaton délelőtt óbecsei, péterrévei, csantavéri, zentagunarasi, adai, gunarasi, magyarkanizsai, szenttamási, kishegyesi, ludasi, temerini, csókai, tiszakálmánfalvi gyermekek foglalják el a Petőfi kultúrkör színpadát, a délutáni műsorrészben pedig Szabadkáról, Bácsgyulafalváról, Bácskossuthfalváról, Kishegyesről, Palicsról, Szenttamásról és Tornyosról érkeznek fellépők a Kőketáncra.

Nyitókép: (Fotó: Ricz Róbert/archív)