2024. május 19., vasárnap

Színpadi játék két költőóriásról

A Szabadságharc című előadást adták elő az óbecsei Népkönyvtárban

Zsúfolásig megtelt az óbecsei Népkönyvtár díszterme szerdán délben: a Szabadságharc, avagy Arany János és Petőfi Sándor barátságának a két éve című színpadi játékot tekinhették meg a középiskolások Kálló Béla szabadkai születésű, Jászai Mari-díjas színművész és Tóth Péter Lóránt versvándor, a Magyar Kultúra Lovagja előadásában. A két szereplőt nemcsak az alkotásban, hanem a való életben is barátság köti össze. Kálló Béla, aki a darab rendezője is egyben, Arany Jánost és a kor más szereplőit személyesíti meg.

– A kiindulási pontunk az volt, hogy magáról az 1848–49-es eseményekről készítsünk egy előadást, és ehhez társult igazából Arany és Petőfi neve. Elválaszthatatlan két név, Petőfi főleg a maga forradalmi jelenlétével. Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház dramaturgja írta nekünk ezt a szöveget. Amikor kiderült, hogy a két költő lesz az előadás központi figurája, az gyakorlatilag megadta a darab tartalmi keretét is, hiszen rajtuk keresztül vizsgáljuk az akkori történelmi eseményeket, és találkozhatunk olyan történelmi hősökkel, mint Jókai, Vörösmarty vagy Mészáros – közölte Kálló Béla.

A két művész a két költőóriás történetét, barátságát és életét mutatja be. Az előadás jól ábrázolja az Arany és Petőfi közötti párhuzamokat, ugyanakkor rámutat a különbségekre is. Amíg Petőfi a heves vérmérsékletű, bátor lelkű, olykor meggondolatlanul szónokló hazafi, addig Arany a nyugodt, megfontolt, visszahúzódó író. Legendás barátságukon keresztül számos izgalmas, köztudott és kevésbé közismert történelmi esemény, összefüggés elevenedett meg a Szabadságharc című előadás által. Tóth Péter Lóránt a temperamentumos Petőfi Sándor megszemélyesítője.

– Petőfi és Arany találkozása a tűz és a víz találkozása, két teljesen különböző habitus, életfelfogás, életszemléket, teljesen más érzelmi állapot találkozik. Ezek az emberek ebben a találkozásban nem egymást oltották ki, hanem egymást segítették. Arany János folyamatosan megadja Petőfi Sándornak azt a biztos családi hátteret, amit ő nem tud megadni a sajátjainak, se a Júliának, se a kisfiának, hiszen állandóan úton van, főleg a szabadságharc kitörése után. Nagyok sokszor hagyja őket ott, Szalontán, Aranyékra bízva őket. Arany pedig egy picit talán irigykedve nézi Petőfinek ezt a láng lelkületét, és azt a fajta őszinteséget, ami nemcsak hogy az akkori Magyarországot rázta meg, de a mostanit is. Ettől függetlenül ezek az emberek egészen másképpen néztek a hazára, másképp gondolták a hazának az előremozdítását, mégis a közös pontokat keresték. Én, aki mostmár lassan hat éve játszom ezt a darabot, mindig ebben szoktam megújulni, és megbizonyosodni, hogy igen, a mai világunkra ráfér ez, hogy leülni a másikkal, ütköztetni akár a véleményeket és a gondolatokat, de mégis elkezdeni keresni a közös pontokat, máskülönben nem megyünk előre – mondta Tóth Péter Lóránt.

Az óbecsei Népkönyvtárban minden évben megemlékeznek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy két kiváló színészt köszönthetünk és láthatunk vendégül, és ezzel a színpadi játékkal méltóképpen megemlékezhetünk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról, a szabadságharc hőseiről. Nagyon fontosnak tartjuk ezt az ünnepet, és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél jobban megismertessük az utókorral az értékeinket, a hovatartozásunkat, a történelmünket, és annak fontosságát, hiszen ez egy sorsdöntő esemény volt a nemzetünknek a jövőre nézve – fogalmazott Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője.

A Szabadságharc című előadást 2018 óta játsszák, az elmúlt években nyolc országban, több mint 180 településen adták elő. Ma este 19 órai kezdettel az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megtekinthetik az érdeklődők, a belépő önkéntes adomány.

Nyitókép: Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt a Szabadságharc című előadásban (Kancsár Izabella felvétele)