2024. április 19., péntek

Óbecsei diákok sikere Királyszálláson

Másodikok lettek a Samu Mihály Általános Iskola felsősei a Hungarikum vetélkedő döntőjén

Sikeresen szerepeltek az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola felsős tanulói a Hungarikum vetélkedő döntőjén, amelyet február 24-én, szombaton szerveztek meg a magyarországi Királyszálláson. A Tallós Sarolta, Nagy Loránd és Tölgyesi Dávid összetételű csapat a második helyezést szerezte meg, ennek köszönhetően a diákok részt vehetnek a tavasszal megtartandó, kétnapos táborban Királyszálláson és Várpalotán.

– A döntőben négy csapat mérte össze tudását, három vajdasági és egy felvidéki csapat. Nagyon jól éreztük magunkat, megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehettünk ezen a megmérettetésen. Ez egy nagyon szép élmény marad mindannyiunk számára, sokat barátkoztunk. Szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárainknak és az igazgatónőnek, hogy eljuthattunk erre a versenyre, nélkülük ez nem valósulhatott volna meg – közölte Sarolta, aki Loránddal közösen a verseny ideje alatt bácskai népviseletet öltött magára.

– A népviselet nem volt kötelező, mi határoztunk el, hogy ebben az öltözékben jelenünk meg a döntőn. A többiek ezt nagyon jól fogadták, többször is megdicsértek bennünket, és örültek annak, hogy vannak még olyan fiatalok, akik ápolják a magyar kultúrát – mesélte Loránd.

Tölgyesi Dávid elmondta, hogy a vetélkedőre hetekig készültek.

– Prezentációt kellett készítenünk, meg kellett írnunk egy esszét, továbbá teszteket kellett kitöltenünk. Emellett voltak pontrablós feladatok is – tette hozzá Dávid.

Második helyezést ért az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola csapata (Fotó: Samu Mihály Általános Iskola)

Második helyezést ért az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola csapata (Fotó: Samu Mihály Általános Iskola)

A tanulókat Surányi Roland történelemtanár és Józsa Zsuzsanna magyartanárnő készítette fel.

– A Facebook közösségi oldalon láttuk meg ezt a versenyt, és az igazgatónő javaslatára fogtunk hozzá a történész kollégával együtt. A gyerekeknek először ki kellett tölteniük egy 25 kérdésből álló felmérőt, utána pedig prezentációt kellett készíteniük egy olyan dologról, amely a településünkhöz kötődik. Surányi Roland ajánlatára a zsilipről írtunk, illetve a tanár úr állította össze az ehhez az ipari műemlékhez kapcsolódó szöveget. A következő feltétel az volt, hogy a diákok írjanak meg egy esszét Miért jó magyarnak lenni? címmel. Ez is elkészült, ezt is elküldtük. Ezek után értesítettek bennünket arról, hogy bejutottunk a döntőbe. Amikor ezt megtudtuk, akkor még nagyobb hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a hungarikumokat megtanuljuk, megjegyezzük, összesen 90 hungarikumból kellett felkészülniük a gyerekeknek. Témakörökre osztottuk ezeket a hungarikumokat, és mindenkinek meg kellett csinálnia a saját feladatát. A tanulók önszorgalomból otthon is sokat készültek, de itt, az iskolában is, közösen. Tanultunk, a prezentációt is meg kellett tanulni előadni, rengeteget gyakoroltunk – fogalmazott Józsa Zsuzsanna. A magyartanárnő kiemelte, hogy az ilyen vetélkedők rendkívül fontosak a csapatszellem fejlesztése szempontjából, másodsorban pedig olyan tudást szereztek meg a tanulók, amelyre egyébként talán nem is lett volna lehetőségük.

– Mit jelent az, hogy hungarikum? Ezenkívül az ország természeti adottságai, az általános kultúra fejlesztése, amelynek birtokában az ember talán többet is ér. Ezekkel nem foglalkozunk iskolánk keretében, talán családon belül sem jut erre olyan nagy hangsúly. A vetélkedőnek és magának a felkészülésnek köszönhetően nagyon sok adathoz hozzájutottak a gyerekek. Rengeteg dátum és érdekesség kötődik ezekhez a hungarikumokhoz. A diákok ezt nagyon élvezték, és ugyan izgultak, sikerült mindent megtanulniuk. A verseny dicséretre méltó, hiszen egy olyan módszert láthattunk, amelyre ez idáig nem volt példa – tette hozzá a felkészítő tanár, aki köszönetet mondott az óbecsei Városi Múzeumnak, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörnek és a King fotóstúdiónak a közreműködésért.

Nyitókép: Az óbecsei diákok a hungarikumvetélkedőn (Fotó: Samu Mihály Általános Iskola)