2024. április 17., szerda

Száll az ének, zeng a muzsika

Nemzetközi népzenei találkozót tartottak Péterrévén

Kilencedik alkalommal tartották meg a Száll az ének, zeng a muzsika elnevezésű nemzetközi népzenei találkozót szombaton késő délután Péterrévén a művelődési házban. A helyi Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló szakosztálya ezúttal a farsangi időszakban szervezte meg a rendezvényét.

– A legkisebbektől a szépkorúakig minden korosztály képviseltette magát az est folyamán. A jelenlévő szépszámú nézőközönség a magyar népi muzsika gyöngyszemeiből hallhatott válogatást olyan fellépők előadásában, akik szeretik és éltetik a népzenét, szeretnek együtt énekelni. Műsorunkkal a fergeteges, fánk illatú, karneváli időszakhoz kínáltunk feltöltődést a népdalokon keresztül, hiszen ezeknek a daloknak a szövegei tartalmából emberi érzések, öröm, bánat, szerelem és csalódás hallatszik ki, minden, ami az emberrel megtörténhet az élete során – mondta Csasznyi Magdolna, a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló szakcsoportjainak vezetője.

Az est folyamán a szervező egyesület tagjai közül fellépett a Pengetős, a Kistücsök és a Ciripelő banda, a Margaréta asszonykórus, a Cinege leánykórus, illetve Szabó Hanna, Györe Réka és Törköly Janka szólóénekesek. Vendégként bemutatkoztak a palicsi Szederinda Népdalkör tagjai, a magyarkanizsai Sulyom tamburazenekar, Magyarországról a deszki Szedrinka Énekegyüttes, a moholi Csobolyó Népdalkör, a padéi Pásztor Ivett citerás, valamint Csasznyi Imre tamburás, aki a közönséget is megénekeltette.

– A Kárpát-medence magyarlakta vidékének népdalkincsei hangzottak el a műsor folyamán. Dél-alföldi, sárközi, baranyai, Zobor-vidéki, gyimesi, Dunántúli, somogyi, felföldi, Tisza-menti, mezőföldi dalcsokrot, illetve aratónótákat, bácskai boros nótákat halhattunk, de moholi- és farsangi dalcsokor is előadásra került a másfél órás műsorban – tette hozzá Csasznyi Magdolna.

A találkozón jelen volt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is, de a baráti egyesületek vezetői és képviselői is megjelentek. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap, a péterrévei helyi közösség, a helyi Tisza Földműves-szövetkezet, illetve vállalkozók és egyének támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Népzenétől volt hangos a péterrévei művelődési ház, fotó: Kancsár Izabella