2024. február 20., kedd

Nagykikinda új repteret kap

Nagykikinda város nyilvános közszemlére bocsátotta a helybeli repülőtér részletes dokumentációs tervezetét, melyet a polgárok e hó 9-éig tekinthetnek meg. 

Korábbi bejelentések szerint az új röptér a Basahíd felé vezető út közelében lesz, Nagykikindától délnyugatra, a meglévő Draxler-tanya sport- és mezőgazdasági repülőterénél. Ez a reptér ugyanis füves kifutópályájával már nem elégíti ki a civil utasforgalom követelményeit.

Az eKapija portál szerint az új repülőtérnek egy 1200 méter hosszú és 30 méter széles kifutópályája lesz, amelyet utólag tovább lehet majd bővíteni, 15-től 24 méteres szárnyfesztávolságú repülők számára. Az ATR-72-es repülőgépet vették alapul, a legnagyobbnak pedig a Hercules C-130 modell. A komplexum északkeleti részére tornyos adminisztratív épület van tervezve az utasok fogadására, valamint repülőhangárok, parkoló és más objektumok. A több, mint 30 méteres torony lesz a legmagasabb létesítmény a repülőtéren. A komplexum teljes felülete összesen 4,6 hektárt tesz ki. Helikopter repülőtér, azaz heliodrom is lesz 1., 2. és 3.osztályú helikopterek számára. Az adminisztrációs épületben helyet kapnak a vámszervek, a rendőrség, a szállítmányozók, de lesz vendéglátó objektum is. Tervben van továbbá a repülőtér öszeköttetése az állami úttal és a mezőgazdasági földterületekkel, egy háromágú útkereszteződés építése, parkolóhelyek.

A repülőtér összeköti majd Észak-Bánát körzetét a niši, verseci, belgrádi, podgoricai, tivati és néhány kelet-európai állam repülőtereivel, de emellett alkalmas lesz postai szállításra és sport-turisztikai rendezvények szervezésére is.

 

Nyitókép: 021.rs