2024. április 20., szombat

Megszűnik egy középiskola?

Nagybecskerek közvéleménye meglepetéssel vette tudomásul a hírt, amely szerint megszüntetik az Uroš Predićről elnevezett vegyészeti-élelmiszeripari és textilipari középiskolát. Az iskola ugyanis a héten átiratot kapott az önkormányzattól – Simo Salapura polgármester aláírásával –, amelyben arról értesítik a szakiskola vezetését, hogy a város közigazgatása nem támogatja az iskola jövő tanévre vonatkozó iratkozási tervét. Vagyis hogy a város érdeke az, hogy a következő tanévben ne írassanak be új tanulókat az iskola szakaira. Ehelyett az diákokat „osszák szét” a műszaki, az egészségügyi és a mezőgazdasági középiskola között. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a nagy múltú tanintézmény jövőre megszűnne létezni.
Az iskola vezetése viszont nem tartja észszerűnek az önkormányzat kezdeményezését, és az ügyben az oktatási minisztériumhoz, illetve a tartományi oktatási titkársághoz fordult. Kifogásolják, hogy az átszervezéssel kapcsolatos tartományi elaborátumról nem tájékoztatták az érintett iskola vezetését, a döntés meghozatalában nem kérték ki a véleményüket. Reagált az iskola tanügyi dolgozóinak a szakszervezete, amely tiltakozó sztrájkot helyezett kilátásba, hallatta hangját a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független szakszervezete, az iskola megmaradása érdekében foglalt állást több becskereki szervezet és politikai párt is.
Tavaly felújítási munkálatok miatt ideiglenes hatállyal az Uroš Predić iskola épületébe helyezték át a műszaki középiskola tagozatainak a majdnem hetven százalékát. Az Uroš Predić iskola 1962 óta működik. Jelenleg háromszáz tanulójuk és 85 dolgozójuk van. 

Nyitókép: Uroš Predić Vegyészeti-élelmiszeripari és Textilipari Iskola (Kecskés István felvétele)