2024. július 20., szombat

Ragaszkodnak a gyökerekhez

Szentmihály falunapot ünnepelt

Szent Mihály napját és a falunapot ünnepelték a hétvégén a bánáti Szentmihályon. Az ünnepet mindig a Szent Mihály napjához (szeptember 29.) közelebb eső hétvégén tartják. Kiállítások megnyitásával, kultúrműsorral és halászléfőző versennyel indult a rendezvény, de voltak sportrendezvények és nem maradt el a kirakodóvásár sem. Az eseményt támogatta Nagybecskerek Város önkormányzata és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szentmihályt elsősorban a kertészeiről ismerik, akik a környező zöldségpiacok ellátói. A falunak legtöbb lakosa az 1960/70-es években volt, amikor mintegy 1400-an éltek benne. Ma feleannyian sincsenek.

– A falu lakosainak többsége még mindig földműveléssel foglalkozik, de az utóbbi időben sokan a nagybecskereki gyárakban találnak munkalehetőséget. Sajnos napról napra fogyunk. Elég nehéz összehozni bármilyen rendezvényt. Pár egyénen múlik általában az egész – mesélte László Norbert, Szentmihály tanácselnök-helyettese.

A faluban már rég volt nagyobb közösségi rendezvény.

– Ezért a falu vezetése úgy gondolta, hogy az idén egy nagyobb rendezvényt szervez. Láthattuk a föllépésekből is, hogy mindegyik alsós tagozatokon kevés a gyerek. De ugyanakkor, aki itt van, az ragaszkodik ehhez a faluhoz, illetve a megmaradáshoz és magyarságunk megőrzéséhez – nyilatkozott Kovács Elvira, a Vajdaság Magyar Szövetség alelnöke.

A Faluház udvarában bemutatott műsorban felléptek a helybeli iskola alsósai és a József Attila MME tagjai. A rendezvény szervezésében részt vettek a helyi civil szervezetek is.

– Mindig arra törekszek, hogy minél több embert „kihúzzunk” a házból és bekapcsoljuk a közösségi életbe. Egy közösség akkor fejlődik, ha mindenki részt vesz és mindenki követi az aktivitásokat. Ha passzívak vagyunk, akkor nem tudunk szociális életet élni, és nem tudunk az aktuális témákkal foglalkozni, együtt örülni minden napnak – hangsúlyozta Bálint Markov Izabella, a rendezvény egyik szervezője és a helybeli Éva nőszervezet elnöke.

Két kiállítást is megnyitottak: egyik a falu történetének érdekesebb mozzanatait és a családfakészítést mutatta be, a másik pedig a szentmihályi lakodalom emlékeit idézte fel.

– A szentmihályi lakodalom című munkám az Európa Kollégium műhelymunkája során készült. A mentorom dr. Németh Ferenc. A szentmihályi lakodalomról elég kevés a rendelkezésre álló adat. Tóth Nándor volt az, aki a legtöbbet tudott mesélni róla – hallottuk Gulyás Viktória egyetemistától.

A tervek szerint mindkét kiállítás anyaga bekerül a falu leendő krónikájába.

Nyitókép: (Fotó: Kecskés István)