2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

Ösztöndíj az elsősöknek

Magyarkanizsán sokan igényelték a támogatást

A Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve az idei iskolaévben is kiosztja a jelenleg magyar tannyelven első osztályba járó tanulóknak a tízezer forint értékű egyszeri ösztöndíjat. Magyarkanizsán szombat délelőtt írták alá a szülők a szerződéseket. Bajusz Koncz Ágnes, az esemény koordinátora elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 2010-ben indította el a magyar iskolaválasztási programját Vajdaság-szerte a Magyar Nemzeti Tanács közbenjárásával.

- A programon belül egyszeri ösztöndíjtámogatásban részesülnek, méghozzá tízezer forint értékben azok a szülők, akik gyermekeiket magyar tannyelvű első osztályba íratják. Idén Magyarkanizsa községben 166 kisdiák iratkozott be magyar tagozatra, első osztályba, nekik jár a támogatás – mondta a koordinátor.

Az esményen megjelent Fejsztámer Róbert, VMSZ magyarkanizsai listavezetője, jelenlegi polgármester is, aki elmondta, hogy nagyon fontosak az anyaországi támogatások.

- Néhány nappal ezelőtt a gazdaságfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó szerződéseket írtak alá jónéhányan Magyarkanizsán, most pedig az oktatáshoz és családhoz kapcsolódó támogatásról van szó. Mivel ilyen nagy az anyaország odafigyelése és gondoskodása a vajdasági magyarság felé, ezért nagyon fontos, hogy akik kettős állampolgársággal rendelkeznek, éljenek a jogukkal és szavazzanak az Európa Parlamenti választásokon, attól függetlenül, hogy Szerbia nem tagja az Uniónak. Az anyaországon keresztül kihatással van a mi életünkre ez a választás is. Ahhoz, hogy megmaradjon a magyarországi támogatáspolitika és hosszú távon tudjuk még élvezni azt, az a legkevesebb, hogy leadjuk levélszavazatainkat és támogatjuk a Fideszt – mondta Fejsztámer Róbert.

Nyitókép: A szerző felvétele