2024. április 20., szombat

A megmaradás kulcsa a fejlesztés

Mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak Oromon

Minden lehetséges módon pályázni érdemes a majd márciusban megjelenő kiírásokra, és ilyen módon fejleszteni kell a gazdaságokat, hogy azok ne csak fennmaradjanak, hanem megélhetést biztosítsanak a vajdasági családoknak – egyebek között erre is felhívták a figyelmet szerda este az oromi művelődési otthon termében megtartott mezőgazdasági lakossági fórumon. Az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági kiírások nagyban segíthetik a gazdák nem könnyű életét. Erre is kitért dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és Tóbiás József köztársasági képviselő, akiket Erdélyi Olivér, az oromi helyi közösség tanácselnöke üdvözölt elsőként. Ezt követen a két illetékes minden részletre kiterjedően beszélt nemcsak a köztudott nehézségekről, hanem utat mutatva – a lehetséges fejlesztésekről is. Az oromi földművesek és állattenyésztők érdeklődéssel hallgatták a közvetlen hangnemben zajló tájékoztatást, az est végén pedig akár mindenki előtt, akár négyszemközt is feltehették az őket személyesen foglalkoztató kérdéseiket a témában.

Dr. Molnár Viktor elmondta, hogy még nem jelentek meg hivatalosan a pályázatok, azért nem árt előre felkészülni, és időben reagálni rájuk. Kérdésünkre összefoglalta, hogy a közeljövőben mire lehet számítani a mezőgazdaság terén, illetve a pályázatok tekintetében.

– Egyrészt nagyon sok pénzre és nagyon sok pályázatra lehet számítani. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságon költség-visszatérítéses pályázatok vannak nagyon sok termelés nagyon sok fajtájához. Gondolhatunk itt akár a növénytermesztésben eszközvásárlásra, öntözésfejlesztésre vagy éppen a fóliasátras termesztéshez a komplett felszerelésre. Állattenyésztőknek is van külön pályázat, illetve tavaly volt, és megismételjük a tenyészállat-vásárlásra szánt pályázatot, ahol 90 százalékos támogatást lehet kapni, ugyanúgy 90 százalékos támogatás volt és lesz a fiatal kezdő gazdák úgynevezett startup pályázatán. A nyertes pályázók tényleg komoly kezdőlökést kapnak, hogy meginduljanak az általuk kiválasztott termelésben. Meggyőződésem, hogy mindezekkel a lehetőségekkel élni kell, mert a mai viszonyok között a piac nagyon kemény feltételeket diktál a termelőknek, és amennyiben nem fejlesztenek, nem újítanak, nem könnyítik meg a munkájukat, hogy minél kevesebb kézi munkával és minél hatékonyabban tudjanak termelni, akkor egyszerűen lemaradnak a piacon, és a mennyiségi és minőségi termelésük sem lesz a kívánt szinten. A mezőgazdaság-fejlesztési alap, akárcsak tavaly, 13 kölcsönvonallal jelenik meg a tavasszal. Az általános jellemző az éves 1 százalékos kamatláb. Ez nagyon hangsúlyos dolog manapság, amikor a kereskedelmi bankoknál 15 és 20 százalék között vannak a dináralapú kölcsönök kamatai. Az alap nonprofit, így komoly támogatást nyújt a mezőgazdasági termelőknek, és ezzel az egy százalék kamatlábbal csak az a cél, hogy a kifizetett pénzösszeg megőrizze az értékét, és a soron következő, majd pályázó termelőnek szintén oda lehessen adni, kölcsönbe. Az alap eddig is, fennállása óta, több mint 4600 kölcsönt osztott 2001 óta, mintegy 48 millió euró értékben, tehát valóban a vajdasági családi gazdaságok szolgálatában állt és áll, és a jövőben is ez a cél – mondta az igazgató.

Tóbiás József az aktuális köztársasági intézkedésekről számolt be az oromiaknak.

– A területalapú támogatások igénylése az időszerű. Nagyon jól jött a gazdáknak, hogy az igénylést meghosszabbították április 1-jéig, hiszen a bérbe vett földeknél jelentkezett nagyon nagy probléma ezekkel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a közjegyzőnél hitelesített szerződéseket még nem tudták behúzni a rendszerben. Fontos kérdés még a fémzárolt vetőmag árának visszaigénylése és az üzemanyag 50 dináros literenkénti támogatása. Az állattenyésztők számára elengedhetetlen információ a kamattámogatás, amelyet február 21-én jelentettek be, illetve 23-án megnyílt az IPARD 3 egyik fejezete, amelyre 4,8 milliárd dinárt irányoztak elő, és május 24-éig jelentkezhetnek a gazdák. Az efféle mezőgazdasági fórumok kiváló alkalmat biztosítanak arra is, hogy emberközeli kapcsolatot létesítsünk a gazdákkal. Meghallgatjuk az őket foglalkoztató kérdéseket, problémáikat, ugyanakkor információkat osztunk meg velük, és detektáljuk azokat a problémákat, amelyek a terepen jelentkeznek – mondta a köztársasági képviselő.

Oromon érdeklődőek voltak a termelők, például a startup pályázatokkal kapcsolatban kértek még információkat, ami reményt keltő, hisz azt jelenti, vannak olyan fiatalok, akik a mezőgazdasági tevékenységeket részesítik előnyben.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele