2024. április 20., szombat

Kétszer annyi érdeklődő

Az energiahatékonysági pályázat nyerteseivel szerződtek Magyarkanizsán

Magyarkanizsán az év első önkormányzati eseménye a fejlesztésre irányult. Ahogy kezdjük az új évet, olyan lesz a továbbiakban, így tartja a mondás. Ezek szerint a magyarkanizsaiaknak nem lesz okuk panaszra. A nyáron meghirdetett állami és önkormányzati támogatású energiahatékonysági pályázat szerződéseit szerdán írták alá a városházán. Összesen 133 lakos pályázott nyílászáróra, napelemes rendszerre, fűtés-korszerűsítésre. A hatalmas érdeklődés miatt érkezési sorrendben 69-en kapták meg a támogatást, ugyanakkor Fejsztámer Róbert polgármester kecsegtető hírekről számolt be.
– Az önkormányzat még 2023-ban nyert az energetikai minisztériumnál azon a pályázaton, amivel az energiahatékonyságot tudják növelni lakosaink saját otthonaikban. Kilenc kivitelező céggel kötöttünk szerződést, amelyek a község területén elvégezhetik ezeket a munkákat, majd októberben kiírtuk a lakosság számára a pályázatot. Erre 133-an jelentkeztek. Ebből 69 nyertes pályázónk van, ami valójában 70 szerződést jelent, hiszen volt, aki több tételben is pályázott, hiszen ezt megengedte a pályázat. A fejlesztéseket maximum 50 százalékig támogattuk. Természetesen, hogyha nagyon nagy volt az összeg, akkor voltak fix limitek is. Az ablakok és ajtók cseréje iránt érdeklődtek a legtöbben, erre összesen 41-en pályáztak. A családi házaknál 160 ezer dinár volt a legnagyobb megkapható összeg, vagy 50 százalék, a lakásoknál pedig 120 ezer dinár. Népszerűségi sorrendben ezt a gázkazán és a fűtésrendszer modernizációja követte. Ott 90 ezer dinár volt a legnagyobb támogatás személyenként, de volt olyan összegünk is, ami meghaladta a 400 ezer dinárt, hiszen lehetett hőpumpákra és napelemekre is pályázni – magyarázta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy már kérték a minisztériumtól, hogy a tavaszig azok is megkaphassák a támogatást, akiknek a keretből nem jutott, viszont megfeleltek az előírásoknak.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

– 2024-ben az eddigi 5 millió dinár helyett 9 millió dináros összeget irányoztunk elő, így ha a pályázat újra megjelenik a minisztériumnál, akkor 18 millió dináros keretösszeggel rendelkezünk – emelte ki Fejsztámer Róbert.
A városháza nagytermében sokan voltak, ez mutatja, hogy az otthonszépítés és az energiahatékonyság nagyon fontos a helyieknek. Érdemes lesz tehát figyelni a megjelenő pályázatokat, hisz ahogy a polgármester elmondta, idén nagyobb összeggel, újra várható ez a támogatási forma. 

Nyitókép: Ajtót, ablakot, fűtési rendszert is lehet korszerűsíteni, fotó: Puskás Károly