2024. június 17., hétfő

Jubileumi Gyermekfesztivál

Kétnapos, gyermeknek és pedagógusnak, de szülőnek is egyaránt érdekes és fontos rendezvény kezdődött szombaton Magyarkanizsán. A már hagyományosnak mondható eseményt idén tizedszer rendezték meg, megközelítőleg háromszáz résztvevővel.

Az egykor községbelinek k induló Gyermekfesztivál mára már nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a testvérvárosi delegációk is képviseltették magukat. A diákok hangszeres zene, ének, tánc, mesemondás, versmondás és színjáték kategóriákban mutatták meg tehetségüket a két nap alatt. Jaksi Andrea, tanárnő, a Gyermekfesztivál egyik fő szervezője kiemelte, mindenképp a barátkozást helyezik előtérbe ez alkalommal is, a rendezvény egyik fő célja, hogy a gyerekek nyissanak egymás irányába, ne csak a saját környezetükben, hanem szélesebb körben is ismerjék kortársaikat. Mintegy negyven magyarkanizsai pedagógus áldozatos és jól átgondolt munkája is benne rejlik az esemény sikerességében, és abban, hogy minden rendben lezajlódjon a kétnapos, gyermekeknek és gyermekekről szóló programban.
A péntek déli hivatalos megnyitón a tartományi oktatási titkár mellett az MNT képviselői, és természetesen a község elöljárói részt vettek, de a testvérvárosok tanítói, tanárai is ott ültek a sorok között.
A megnyitón a rendezvénynek otthont adó Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője, Bíró Edit üdvözölte elsőként a megjelenteket és elmondta, hogy rendezvényük minden művészeti ág területén igyekszik meglelni azt az eredetiséget, amely a gyermekekben rejlik.
Hisszük azt, hogy a tehetség nem valamiféle kivételes sajátosság, amely csak nagyon keveseknek adatik meg, hanem különböző módon rejtőzik minden gyermekben. A tehetség a legtágabb értelemben véve az élet ajándéka.
Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester is szólt a gyerekekhez és megjelent felnőttekhez. Ünnepi beszédében megköszönte a tömeges részvételt és örömét fejezte ki, hogy ennyi fiatal tehetséget lát egy helyen.
Nyilas Mihály is dicsérő szavakat intézett a résztvevőkhöz, elmondta, hogy ekkora méretű, a magyarkanizsaihoz fogható, hasonló rendezvény nemigen van a tartományban sem.
A pénteki napon azonban rendhagyó tanácskozásra is sor került, amikor a magyarországi pedagógusok és a magyarkanizsaiak a városházán cseréltek tapasztalatokat és ötleteltek az együttműködés lehetséges változatairól. Kávai Szabolcs, oktatással megbízott tanácstag vállalta magára a beszélgetés vezérfonalának felgöngyölítését és kibontakoztatását, melyből végül egy órás, a lehetőségek tárházát kimerítendő, munkára és együttműködésre ösztönző javaslatfelvetés kerekedett ki. Lapunknak Kávai Szabolcs magyarázta:
– A tizedik gyermekfesztivál alkalmat adott arra, hogy mi pedagógusok egymással is foglalkozzunk, meghallgassuk a felvetődő ötleteket, amik azonban felelősséget is rónak az igazgatókra olyan formában, hogy a megvalósítás azért csak reájuk vár elsősorban. Jó és kivitelezhető ötletnek tartom a testvértelepülések iskoláinak meglátogatását ötletmerítés szempontjából is, megfigyelve, hogy ott milyen eszközökkel és módszerekkel folyik a tanítás, hogy akár tanulhassunk is belőle. Konkrét településekre vonatkozó ötletek is elhangoztak Tata, Ferencváros, Felsőzsolca képviselői részéről, és az is megfontolandó, hogy legtöbbjükhöz csak a jószándék szükségeltetik, nem is a pénz. Ezek nagy része megvalósítható és reményeink szerint meg is fog valósulni. A tartományra és az önkormányzatra is mindig számíthatunk, ez külön kihangsúlyozandó.
A Gyermekfesztiválra érkező külföldi vendégeket magyarkanizsai, befogadó családoknál szállásolták el, akik túlnyomó többsége visszatérő vendég, ez is jelzés értékű, hogy a csönd városa egyúttal a lehetőségek és az otthonérzetet nyújtó város is, ahol mint mindenhol, a szavak helyett a figyelmet kizárólag a tettekre érdemes összpontosítani, hiszen csak a tettek számítanak igazán!
A Gyermekfesztivál a szombat esti gálaműsorral zárult, melyen az eddigi vetélkedők helyezettjei léptek fel, a résztvevő diákoknak pedig fináléként diszkót szerveztek.