2024. június 21., péntek

Mert a haza nem eladó!

A szabadságharcra emlékeztek Csókán

Csókán kedden a katolikus temetőben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezésen Monoki Elvira, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csonti István helytörténet-kutató olvasta fel a korabeli eseményekhez fűződő írását, utána Koncz Tibor atyával együtt imádkoztunk a forradalom áldozataiért és magyar közösségünk megmaradásáért. A tavaly kialakított emlékhelyen a VMSZ helyi és a környező községbeli szervezeteinek képviselői elhelyezték az emlékezés virágait.

Az emlékező gyülekezet ezután felkereste Bakits Pál uradalmi tiszttartó sírját, akinek jelentős szerepe volt a forradalom idején. A Csókára délről betörő ellenség elől menekülő, majd később Szegedről visszatérő magyarokat segítette. Oláj Ibolya, az MNT tagja olvasta fel Dobó Miklós plébánosnak a vérzivataros időkben készült erre vonatkozó korabeli feljegyzéseit. Bakits Pál síremlékén elhelyezték a tisztelgő utókor koszorúit: a VMSZ elnöksége nevében Kerekes József alelnök és Nagy Ottó elnökségi tag, az önkormányzat nevében Oláj Tibor és Balázs Ferenc, a VMSZ csókai szervezete nevében pedig Monoki Elvira és Hudák Edit koszorúzott.

A Rákóczi férfikar katonadalokat énekelt (Gergely József felvétele)

A Rákóczi férfikar katonadalokat énekelt (Gergely József felvétele)

A temetőben lezajlott megemlékezés után a Csóka Művelődési és Oktatási Központ színháztermében a Himnusz hangjait követően Mészáros Kiss Tibor történelem–földrajz szakos tanár idézte fel a ’48/49-es forradalom és szabadságharc dicső pillanatait, a történelmi küzdelem máig ható eseményeit, a magyarság helytállását, amelyre ma is büszkék lehetünk. Kormányos László ünnepi köszöntőszavai után a művelődési műsorban fellépett a Rákóczi férfi- és a Csalogány női kórus, majd a zentai Mécsvirág együttes Mert a haza nem eladó című alkalmi produkciójával.

Nyitókép: Bakits Pálról is megemlékeztek Csókán (Gergely József felvétele)