2024. április 19., péntek

Keddenként végzik a vizsgálatokat

Adán újra működik a munkaegészségügyi szakrendelés

Az Adai Egészségház első emeletei rendelőiben többéves szünet után február 6-tól újra rendel a munkaegészségügyi szakszolgálat, amely minden kedden 7 órától fogadja a vizsgálatra jelentkezőket előzetes telefonos bejelentkezés alapján. A munkaegészségügyi szakszolgálattal a kapcsolatfelvétel és a bejelentkezés a vizsgálatokra a 063/109-7280-as telefonszámon lehetséges kedd kivételével minden munkanapon a délelőtt folyamán. A munkaegészségügyi szakrendelést Ada község önkormányzatának kezdeményezésére és társfinanszírozásával indította újra az egészségügyi intézmény – tudtuk meg dr. Horvát Arežina Erikától, az egészségház igazgatójától.

– Minden kedden végzik a munkaegészségügyi vizsgálatokat, amelyekre telefonos előjegyeztetés szükséges. Ezek a vizsgálatok magukban foglalják a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez vagy meghosszabbításához szükséges orvosi igazolás kiadásától kezdve egészen a gyámsághoz vagy az otthonban való elhelyezéshez szükséges orvosi igazolásokat is. Természetesen a munkaegészségügyi védelmet is, amely magában foglalja a munkások periodikus vagy szisztematikus vizsgálatát attól függően, hogy milyen munkahelyen dolgoznak. Ezeket a törvényes elősírásoknak megfelelő ütemben és módon végezzük el – magyarázta dr. Horvát Arežina Erika. – A munkaegészségügyi szakrendelést az egészségház első emeletén lévő rendelőkben végzik a szakorvosok. A vizsgálatra bejelentkezett személyek a szakszolgálaton dolgozó nővérnél jelentkeznek. Majd akinél szükséges, annál elvégzik a vérvizsgálatot és folyamatosan a többi vizsgálatot is. Elvégzik az EKG-t, a légzésfunkciós vizsgálatot, az audiométeres vizsgálatot, azután pszichológus, szemész és neuropszichiáter is megvizsgálja a pácienst. Mindez olyan módon és ütemben, ahogyan ezt a vizsgálat folyamata megkívánja. A munkaegészségügyi szakrendelés minden kedden 7 órától történik, ameddig nem végeznek a vizsgálatokkal. A gépjárművezető jogosítvány megszerzéséhez vagy meghosszabbításához szükséges igazolást még a nap folyamán megkapják az érintettek. A munkások esetében a bizonylatokat a megbeszélés alapján kapják meg a munkaszervezetek – nyilatkozta az egészségház igazgatója.

Az munkaegészségügyi szakszolgálat árjegyzéke megtalálható az egészségház honlapján (www.dzada.co.rs). A gépjárművezetői engedély megszerzéséhez vagy meghosszabbításához szükséges orvosi igazolás 2500 dinárba kerül, akárcsak a munkába álláshoz szükséges igazolás, a gyámsághoz és az otthonban való elhelyezéshez szükséges dokumentum pedig 1500 dinárban. A munkaegészségügyi vizsgálatok nagy részének ára egyébként 4000 dinár körül alakul.

– Ada község szempontjából nagyon fontos a munkaegészségügyi szakszolgálat. A pácienseknek már nem kell más községekbe, Zentára, Óbecsére vagy Magyarkanizsára utazniuk, hogy elvégezzék a vizsgálatokat, hanem megtehetik itt helyben, Adán. A községi vállalatok és vállalkozások dolgozóinak teljesen ingyenesek a munkaegészségügyi vizsgálatok, amit az önkormányzat finanszíroz. Már az is nagy dolog, hogy az érintett személyeknek a vizsgálatok miatt nem kell vidékre utazniuk, ezért hálásak lehetnek az önkormányzatnak. A munkaegészségügyi szakrendelésen dolgozó szakorvosok munkáját is az önkormányzat finanszírozza, mert ezt nem fedezi az egészségügyi biztosítás – mondta dr. Horvát Arežina Erika.

Nyitókép: A szakrendelésen csak telefonos bejelentkezés után lehet részt venni (Csincsik Zsolt felvétele)