2024. június 17., hétfő

Negyvennégy bográcsban rotyogott a paprikás Szenttamáson

Az ügyességi játékok és az élőzene csak fokozták a vasárnap délutáni jó hangulatot

Sorrendben a tizenegyedik bográcsos főzőversenyét tartotta a szenttamási Citadella Civil Szervezet június 9-én a helyi lóversenypálya melletti téren. A 34 fokos hőség ellenére 39 csapat versenyzett, akik három féle (őz-, sertés- és birka-) hús közül választhattak, és tekintettel arra, hogy csapatonként néhol 8-20 fő is eljött, több helyen két bográcsban főztek.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Csúzdi Valéria, a szervezet elnöke elmondta, hogy az idén óriási volt az érdeklődés, kicsit aggódtak a forróság miatt, de szerencsére minden jól végződött:
‒ Harminckilenc csapat nevezett be a bográcsos főzőversenyre, a csapatok száma átlagban 4 és 20 fő közötti, ami annyit jelent, hogy legalább ezer ember jött el a rendezvényre, főzni vagy szórakozni. Sokan bekapcsolódtak az ügyességi játékokba is, amelyek a legkisebbek és a felnőttek számára is kiváló időtöltésnek bizonyultak. Rendezvényünk megtartotta nemzetközi jellegét, de a magyarországi csapatokon kívül több vajdasági településről, és az idén a fővárosból is érkeztek résztvevők. Három gyermekcsapat is versenybe szállt, a lényeg nem változott: társalgás, barátság és szórakozás. Meglepetéssel is készültünk, az idén a legszebben díszített sátrakat is jutalmazzuk – sorolta Valéria.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Bár a szervezők a bejelentkező csapatok számára biztosították a bográcsba való 3 kg húst, tűzifát, sátort, asztalt, két-két padot, fűszereket és vizet, többen rostélyoztak is, a jó hangulatról és a talpalávalóról pedig a Tóth‒Vajda Duó és a helyi tamburazenekar gondoskodott.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

A zsűri véleménye szerint igen erős mezőny alakult ki, és a résztvevők a saját tájegységükre jellemző ízeket hoztak. A tálalás, a szín és a sűrűség az, ami kóstolás nélkül is szembetűnő, az íz csak később derül ki. E három dologból kivehető, milyen az állaga az egész bográcsosnak.
‒ Nagyon fontos, hogy a pörköltnek szép színe legyen, továbbá a finom húsfalatokat kiskanállal válogatjuk ki, erre kell szedni a szaftot. A sertéspörköltet sokfelé hasonlóan főzik, de a birkahúst tájegységenként másképpen, amit feltétlenül szem előtt kell tartani – magyarázta Ősz Szabó Imre, a zsűri egyik tagja.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Értékelésük szerint a legjobb birkahúsból készült bográcsost a Gyomaendrőd csapat főzte, második lett a helyi VMSZ Női Fórum csapata, a harmadik pedig a Szluka csapat. A sertéshús esetében az első helyre a Proleće csapata került, a második a Kumovi, a harmadik pedig a Merak csapat lett.

A diákoknál az első helyet az Ajgir, a másodikat a Győztesek csapata, a harmadikat pedig a Szenttamási csibészek nyerték, utóbbiak egyúttal a különdíjat is hazavihették. A rendezvény legszebb sátora díjat a horgosi Úgy élünk, mint a galambok csapat nyerte, a második helyen a tordai Orgonavirág, a harmadik helyen pedig a Zabos csapat végzett.

A családbarát rendezvényen kirakodóvásár, kürtőskalács, gyermeksarok, ügyességi versenyek és értékes nyeremények várták a látogatókat.

Nyitókép: (Fotó: Paraczky László)