2024. február 23., péntek

A hitet jelképezi

Kisoroszon meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún

Kisoroszon nagy múltja, hagyománya van a közös adventi gyertyagyújtásnak. Tizennyolc éve szervezik meg a Torontál Szórványközpont területén, alkalmi műsorral egybekötve. Az idei első, közös gyertyagyújtásra Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is ellátogatott. 

– Annak ellenére, hogy karácsonyra készülődünk, az ünnepekre és a családunkra koncentrálunk – vagy pontosan ezért –, mindannyian érezzük a választások fontosságát, tétjét. Reméljük, hogy azon a vasárnapon, december 17-én mindenki talál egy fél órát arra, hogy elmenjen szavazni és az egyetlen, vajdasági, magyar, önálló lista támogatásával hozzájárul ahhoz, hogy az itteni civil szervezetek, a művelődés, és mindaz, ami fontos a számunkra, meg tudjon maradni az elkövetkező időszakban is.

Talpai Sándor, a Torontál Szórványközpont elnöke elmondta, hogy a tájháznak ez a legmeghittebb rendezvénye, mivel a szeretet ünnepére készülve nagyon sokat jelent az, ha a helybeliek együtt tudnak várakozni és ünnepelni.

A helybeli fiatalok szavalatokkal tették emelkedettebbé a rendezvényt, fotó: Vidács Hajnalka

A helybeli fiatalok szavalatokkal tették emelkedettebbé a rendezvényt, fotó: Vidács Hajnalka

A kisoroszi Tájháznak ez a legmeghittebb rendezvénye, fotó: Vidács Hajnalka

A kisoroszi Tájháznak ez a legmeghittebb rendezvénye, fotó: Vidács Hajnalka

Kovács Elvira, fotó: Vidács Hajnalka

Kovács Elvira, fotó: Vidács Hajnalka

– Úgy illik, hogy meg is vendégeljük azokat, akik ide eljönnek. Ez a helyiek összefogásával valósul meg. Mindig megbeszélik, hogy ki mikor hoz süteményt, teát, kávét vagy bort a forralt borhoz, mindezt önkéntes alapon. Már ez az összefogás megadja az alaphangját ennek a rendezvénynek – hangsúlyozta az elnök.

A helybeli szokások szerint minden évben más személy gyújtja meg a gyertyát. Idén ez a megtiszteltetés Kovács Elvirának jutott ki, ő gyújtotta meg a hit gyertyáját.

A rendezvényt a helybeli fiatalok szavalatokkal tették emelkedettebbé.

Nyitókép: Vidács Hajnalka