2024. április 30., kedd

Két diadal négy óra alatt

Helyi idő szerint valamivel 14 óra előtt – mivel az eső nemcsak a szerdai játéknapot mosta el, hanem a tegnap délelőttit is – Györe László Almatiban még csak a challenger 2. fordulójának meccsére készülődött, szinte percre pontosan négy óra múltán pedig már elődöntős volt. A zentai játékos előbb a cseh Zdenek Kolart, majd a belga Arthur deGreefet összesen 2 óra 8 perc alatt győzte le, és ma a négy között a 21 éves és a ranglistán 319. orosz Ivan Gahovval játszik. Másnak talán némi gondot okozna, hogy leendő riválisa balkezes, Györe azonban gyakran mutatta be, hogy az ilyen játékosok – például Fernando Verdasco, Martin Kližan stb. – még véletlenül sem jelentenek megoldhatatlan feladatot.

Györe Kolar adogatását a harmadik játékban nyerte el először, majd 5:2 után zsinórban még hét játékot nyert. A belgával valamivel nehezebb dolga volt, hisz háromszor adta le a kezdőütést, de ellenfelét hatszor „jutalmazta” breakkel. A naprakész listán Györe 95., ha pedig Gahovot is legyőzi, az első 90-ben lesz, ami pályafutása legjobbja lenne.

Filip Krajinovićnak, ugyancsak Almatiban, mivel hosszabb szünete volt a két meccs között, 4 és fél óra kellett az elődöntőhöz. A pályán azonban ő még Györénél is gyorsabbnak bizonyult. A szlovák Alex Molčan ellen 3:4 után zsinórban 9 játékot nyert, majd az olasz Federico Gaio játékot sem nyert, így Krajinović mindössze 96 perc alatt aratta a győzelmeket, a 86. helyen máris beállította legjobbját, és ma az argentin Marco Trungelleti és az orosz Ivan Nedelko találkozójának továbbjutójával mérkőzik.

Pekingben Grigor Dimitrov rangadót nyert Juan Martín del Potro ellen, Tokióban Miloš Raonić mindössze egy játék után sérüléssel lépett vissza. A pekingi női tornán Karolína Plíšková kiesett a ranglista első helyéért folyó harcból, így Simona Halep lesz az éllovas, ha döntőbe jut. Elméletben lehetséges Elina Szvitolina elsősége is, de csak ha Halep nem lesz döntős, az ukrán pedig megnyeri a tornát.